Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Universitatea din București produce mai mulți teologi decât biologi, chimiști și geologi

Specializarea Teologie a Universității din București produce anual în jur de 550 de absolvenți. Comparativ, facultăți ca cele de Chimie, Fizică sau Geologie au între 200 și 300 de locuri, deși cererea din partea angajatorilor este mare în cazul domeniilor științifice.

Profesorul Claudiu Tufiș de la Universitatea din București a stârnit controverse pe Facebook după ce a atras atenția că Universitatea produce mai mulți preoți decât oameni de știință.

Mai multe locuri la buget la Teologie

Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din București ar putea avea anul viitor mai multe locuri la buget, la programele de licență, decât Geologia, Fizica, Chimia sau Biologia, a scris săptămâna aceasta, pe Facebook, profesorul Claudiu Tufiș, conferențiar la Facultatea de Științe Politice a aceleiași Universități. Și în anul universitar în curs, facultățile de teologie au, cumulat, mai multe locuri decât alte cele care produc oameni de știință.

„Ce țară este aceea în care una din universitățile cele mai importante produce mai mulți teologi decât biologi, chimiști, filosofi, fizicieni, geologi, istorici sau jurnaliști?”, a semnalat profesorul Tufiș pe Facebook.

Reacția facultății de Teologie

În replică, Facultatea de Teologie Ortodoxă a transmis, tot pe Facebook:

„Acest atac mișelesc condamnă prezența Facultăților de Teologie în Universitățile publice cu aceeași înfierare cu care Partidul Comunist elimina orice formă de spiritualitate și religiozitate din spațiul public românesc.”

Constantin Preda, decan Facultatea de Teologie: ”Oferta educațională a facultăților de Teologie din Universitatea din București nu se adresează doar celor care vor să devină clerici. Sunt, în ultima vreme, foarte puțini cei care aleg să devină clerici, majoritatea frecventează cursurile de teologie universitară pentru o formare culturală.”

Momentan, nu vorbim, însă, de cifre de școlarizare finale, doar cele propuse de fiecare facultate în parte.

Mirabela Amarandei, purtător de cuvânt al Universității din București: ”În luna mai, Universitatea din București ia o decizie cu privire la repartizarea numărului de locuri pe care le primește dinspre minister, vorbim de locuri finanțate de la bugetul de stat.”

Angajatorii spun că studenții știu teorie, dar nu și practică

Între timp, angajatorii semnalează că tinerii școliți în universitățile din România au mari lacune de practică și nu prea au inițiativă, comparativ cu absolvenții de facultăți din străinătate.

Andreea Gheorghe, consultant HR: ”Este important să-i învățăm efectiv să pună în practică ceea ce învață. Am avea nevoie de tineri care să știe să utilizeze un calculator foarte bine, de tineri care să știe să analizeze date, de tineri care să fie creativi. Simțim că acești tineri se simt constrânși, le este teamă să-și spună opinia. Există o reținere în momentul în care ei trebuie să-și exprime ideile. Nu există aceeași reținere în momentul în care sunt întrebați, exact ca la școală, care este definiția unui anumit termen. (n. red. Studenții străini) sunt mult mai deschiși și le este mult mai la îndemână să intre pe Google și să găsească mult mai repede soluția practică. Au căpătat această deprindere de a găsi singuri soluții.”

Pentru anul academic în curs, Universitatea din București a scos la concurs, în total, 550 de locuri la cele trei facultăți de teologie ale sale: Ortodoxă, Romano-catolică și Baptistă. Comparativ, la Facultatea de Geologie și Geofizică, unde sunt pregătiți și specialiștii în cutremure, au fost alocate 240 de locuri, iar la Chimie doar 200.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE