Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Două cutremure, produse duminică în Gorj, la interval de trei minute. Peste 300 de replici după seismul de marți

Peste 300 de replici ale cutremurul de 5,7 de marți, din Gorj, au avut loc până vineri. După cele două seisme cu magnitudinea peste 5 din Gorj, produse luni și marți, Oltenia a devenit zonă seismică de risc.

UPDATE 19 februarie: Două cutremure cu magnitudini de 3,3 şi 3,1 pe Richter s-au produs, duminică în judeţul Gorj, la un interval de trei minute, a anunțat Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Primul seism cu magnitudinea 3,3 a avut loc la ora 13:54, la o adâncime de 15 km, în apropierea următoarelor oraşe: 107 km nord-vest de Craiova, 112 km sud-vest de Sibiu, 145 km vest de Piteşti, 159 km sud-est de Timişoara, 179 km sud-est de Arad, 186 km sud de Cluj-Napoca, 207 km vest de Braşov.

Cel de-al doilea cutremur, de magnitudine 3,1, s-a produs la ora locală 13:57, la o adâncime de 5 km, în apropierea următoarelor oraşe: 107 km nord-vest de Craiova, 116 km sud-vest de Sibiu, 148 km vest de Piteşti, 157 km sud-est de Timişoara, 178 km sud-est de Arad şi 189 km sud de Cluj-Napoca.

UPDATE 18 februarie: Un cutremur cu magnitudinea de 3,6 grade pe Richter a avut sâmbătă seara, în Oltenia, judeţul Gorj, informează Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Seismul a avut loc la o adâncime de 15 km, în apropierea următoarelor oraşe: 106 km sud-vest de Sibiu, 106 km nord-vest de Craiova, 140 km vest de Piteşti, 164 km sud-est de Timişoara, 182 km sud de Cluj-Napoca, 182 km sud-est de Arad, 200 km vest de Braşov, 214 km est de Belgrad, 219 km est de Zemun şi 226 km nord-est de Nis.

UPDATE 17 februarie: Un cutremur cu magnitudinea 4,3 a avut loc vineri, la ora 11:11, în județul Gorj. Seismul s-a produs la o adâncime de 8,7 kilometri, a anunțat Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Cutremurul s-a produs la 104km NV de Craiova, 107km SV de Sibiu, 139km V de Pitesti, 165km SE de Timisoara, 184km SE de Arad, 184km S de Cluj-Napoca, 201km V de Brasov, 214km E de Belgrade, 218km E de Zemun, 224km NE de Nis.

Nu a fost primit niciun apel la numărul de urgenţă 112 prin care să fie semnalate efecte ale cutremurului cu magnitudinea de 4,3 produs vineri în judeţul Gorj, a informat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Florin Chisim, citat de Agerpres.

Institutul Național pentru Fizica Pământului a anunțat că seismul produs marți a avut până în prezent 315 replici.

UPDATE 16 februarie: Mai multe replici au avut loc, noaptea trecută, după cutremurul cu magnitudinea de 5,7 din Gorj. Cea mai puternică replică a fost de 4,2 pe Richter.

În total au fost cinci replici. Primele trei au avut magnitudini cuprinse între 2,1 și 2,6 pe Richter. Următoarele două au fost de intensitate mai mare. Una a avut magnitudinea de 3,4, iar celălaltă de 4,2. Seismologii au anunțat însă de ieri că replicele vor mai apărea câteva zile de acum încolo.

Peste 160 de replici în primele ore după cutremurul de marți

Cutremurul de marți, din județul Gorj, a fost urmat de nu mai puțin de 160 de replici în primele ore după producerea seismului, a fost anunțul făcut de directorul general al INFP, Constantin Ionescu.

”S-au înregistrat 160 de replici, majoritatea de la 1 grad până la 3,5 grade. Avem o echipă de colegi care au plecat în zona unde s-au produs cutremurele. Zona respectivă e monitorizată cu cinci stații seismice. Vom instala stații seismice în zona epicentrală, pentru a încerca să identificăm fenomenul din zona respectivă. Avem un senzor care, pe baza măsurătorilor, estimăm pagubele din zona respectivă. Vom instala și cinci stații de GPS. Facem toate aceste lucruri ca să obținem cât mai multe date pentru cercetări și ce vrem să investigăm. Accelerația maximă care s-a produs în gura respectivă e 0,1g, foarte mare”, a declarat Constantin Ionescu, directorul INFP.

Seismul s-a simțit pe arie mare, în Serbia, Ungaria, la Cluj, Nordul României, iar în zona epicentrală au fost localități în care intensitatea a depășit 7 grade.

Specialiștii spun că intensificarea seismică din această zonă este cea mai mare din ultimii 200 de ani. Aceștiau au adăugat că ar trebui să ne așteptăm la cutremure de cel mult 6 grade pe scara Richter în acea zonă.

Cea mai mare activitate din ultimii 200 de ani

”E o zonă seismică cunoscută, activitate slabă și moderata în general, ieri și alaltăieri a fost o mare intensificare, cea mai mare din ultimii 200 de ani.

Este o surpriza că pentru noi calculele indicau magnitudine maximă de 5,5. șoc dublu, e prima data în istorie, a mai fost o singura dată, în 1943. A mai fost 5,2. Acest lucru va schimba harta de hazard seismic.

Trebuie să facem un studiu, dar aceste estimări se bazează pe studiile de seismicitate și de tectonică din zonă ”, a declarat seismologul Mircea Radulian.

Cutremurele din Gorj nu pot activa și alte zone seismice

Totodată, experții spun că nu pot face predicții ale următoarelor cutremure, însă cutremurele din Gorj nu vor activa și o altă zonă seismică având în vedere că nu au fost atât de puternice.

”Pământul nu poate fi pus într-o formulă. Nu putem să facem preziceri.Nu există nicio metodă de a face predicţii pentru cutremur, la nivel mondial, nu există o formulă.

Aceste sisteme de forțe care apar în scoarța terestră au un caracter complex și haotic, nu evoluează într-un mod ușor de prezis. Este imposibil de spus ce se va întâmpla exact în viitor. Aparatele înregistrează mișcările în timpul producerii seismelor, nu le pot prevedea”, au spus aceștia.

”Nu există legături între cutremurele din Gorj și cele din Turcia”

Specialiștii au subliniat faptul că nu există nici o legătură între cutremurul din Turcia și cele produse în Gorj.

”Cred că este puțin probabil ca la cutremurele din Târgu Jiu să avem o influență din partea evenimentelor din Turcia, pentru că sunt totuși cutremure mari, de peste 5 grade.

De obicei, aceste influențe la distanță mare se referă la cutremure mici în zona foarte sensibile, în sensul că sunt gata-gata să producă cutremure, în general sunt mai mici.

Este greu de dat acum un răspuns categoric, dar influențele la așa distanță sunt, totuși, foarte mici”, a mai spus seismologul Mircea Radulian.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE