Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Oltenia devine zonă seismică de risc, după cele două cutremure din Gorj, cu magnitudine peste 5

Regiunea Oltenia va fi clasificată drept zonă seismică de risc, după cutremurele care au avut loc în ultimele zile în județul Gorj. Zona Vrancea este responsabilă pentru 90% dintre cutremurele care au loc în România, dar specialiștii vor monitoriza atent de acum înainte și Oltenia.

Placa Eurasiatică acoperă o mare parte din continentele Europa și Asia. În România există trei tipuri majore de subplăci tectonice: Placa Panonică, Placa est-europeană și Placa moesică. Toate trei se întâlnesc în zona Vrancea, cea mai activă zonă seismică din țară.

În mod surprinzător pentru specialiști, în ultimele zile s-au produs cutremure semnificative în județul Gorj. Aici se întâlnesc Placa Panonică și Placa Moesică, care au suferit spărturi de-a lungul timpului.

Experții spun că cele mai recente cutremure s-au produs, pentru că zona se afla într-un proces de reechilibrare. Toată energia acumulată aici a fost eliberată, iar din această cauză au continuat să apară peste 200 de replici mai mici.

Oltenia era considerată până acum o zonă cu o activitate moderată

În ultimele zile s-a produs aici cea mai mare activitate seismică de când se fac înregistrări în România. Din această cauză, zona va fi reclasificată drept zonă seismică de risc.

Există și vești bune. Deși cutremurele din Gorj au reprezentat o surpriză, specialiștii sunt de părere că activitatea seismică de aici ar trebui să scadă.

Cu toate acestea, zona va fi atent monitorizată de acum înainte.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE