Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Peste 100 de școli din România sunt încadrate la risc seismic de gradul 1. Autoritățile nu au lista lor și își pasează responsabilitatea între ele

Autoritățile nu au date actualizate și coroborate instituțional privind școlile și spitalele care ar putea fi grav avariate în caz de cutremur și nici date privind consolidarea clădirilor. Ministerele își pasează responsabilitatea între ele, iar ultimul raport amplu asupra structurii clădirilor datează din anul 2018.

În România sunt 118 școli încadrate la risc seismic de gradul I

În România sunt 118 școli încadrate la risc seismic de gradul I, a transmis premierul Nicolae Ciucă la ultima ședință de Guvern.

Nicolae Ciucă, premierul României: „Am decis ca, la nivelul grupului, să se analizeze imediat modalitatea prin care aceste școli cu risc seismic 1 să intre în reabilitare imediat, în funcție de procedurile care sunt specifice și care au fost menționate de către parte din instituțiile cu care am discutat astăzi.”

Autoritățile nu au, însă, lista acestor școli și își pasează responsabilitatea între ele.

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării: „Lista acestor școli este o listă deținută de Ministerul Educației.”

Reporter: „Dimpotrivă, Ministerul Educației ne transmite că e la dumneavoastră lista. Tocmai am întrebat.”

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării: „Bun. Există o parte a școlilor care sunt expertizate astăzi la Ministerul Educației, din care 118 sunt în listă de risc seismic. Ministerul Dezvoltării este un finanțator pe partea de construcții. Eu cu o listă de 118 sau 200 de clădiri nu am ce să fac.”

Reporter: „Ce se întâmplă cu elevii din aceste școli, trebuie mutați în timp ce se face reabilitare?”

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării: „Cred că nu e de competența ministrului Dezvoltării să vă răspundă.”

Reporter: „Le transmiteți că trebuie să meargă în continuare într-o clădire cu risc seismic?”

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării: „Sunt ministrul Dezvoltării. Nu cred că pot să transmit în sistemul educațional nimic, nu e de competența mea.”

Seismele din zona Olteniei au avariat mai multe școli

Seismele din zona Olteniei au avariat mai multe școli, inclusiv Colegiul Tudor Vladimirescu din Târgu Jiu.

Raed Arafat, secretar de stat MAI: „Avem 11 clădiri de școli care au avut fisuri. Elevii sunt acum în vacanță. Până se întorc, aceste școli vor fi expertizate. Bineînțeles, dacă sunt probleme, atunci nu se întorc elevii acolo. Dacă sunt doar aspecte superficiale, fisuri superficiale, normal, ele se repară, dar asta nu pune în pericol viața elevilor și atunci ei se întorc la școală.”

Din cele peste 31.000 de clădiri școlare din România, doar în jur de 2.000 au fost expertizate, iar dintre acestea, o tremie figurează cu risc seismic de gradele I și II. În jur de 170 dintre acestea sunt în București. În ceea ce privește spitalele, ultima analiză amplă făcută de experții pentru situații de urgență din cadrul Ministerului de Interne datează din 2018.

În total, 137 de spitale din 15 județe și din București au risc seismic mare. Un raport al Curții de Conturi din 2022 arată că unul din trei spitale bucureștene ar putea fi grav afectat de un cutremur major.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE