Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cronologia celor mai puternice cutremure din România. Ce ne arată datele din trecut despre seismele care se produc în prezent

După ultimele două cutremure care au avut loc în România, multă lume s-a întrebat cum de s-au produs în zona Olteniei astfel de mișcări tectonice. Datele istorice arată, însă, că ceea ce s-a întâmplat a fost perfect normal.

Dacă am suprapune harta zonelor seismice din România peste harta țării am descoperi că e mai greu să găsești o zonă unde nu se produc cutremure. România împarte cu Serbia o astfel de zonă seismică. Cel mai puternic cutremur s-a produs în această zonă în 1991 și a avut o magnitudine de 5.6. Nu este o zonă foarte activă și nici una care să genereze mișcări ample, cam o dată la 50 de ani și cu magnitudini sub 6.

Zona Vrancea, cea mai fierbinte parte a țării

Cea mai fierbinte parte a țării, când vine vorba de cutremure, este zona Vrancea. Aici se produc frecvent cutremure de intensitate mai mică, de ordinul sutelor pe an, și, uneori, unele semnificative, pentru că zona este la întâlnirea dintre trei plăci tectonice, dar astfel de zone sunt și în sudul țării, în Dobrogea, în vestul țării, în Transilvania, în nord-vest. Geologii spun că seisme de magnitudine mare se pot produce oricând și s-au produs des pe teritoriul țării noastre, iar pentru perioada când nu existau instrumente de măsurare, magnitudinea a fost estimată pe baza efectelor consemnate de istorici.

Cel mai puternic cutremur produs pe teritoriul actualei Românii a fost în 1802. A avut o magnitudine de 7.9 și a durat două minute. A fost atât de puternic, încât s-a resimțit până la Moscova și Istanbul și a produs un efect foarte rar, conform istoricilor, lichefierea solului.

Un secol mai târziu, în 1901, un cutremur de 7.2 produs la granița dintre Bulgaria și România, în zona Șabla, a generat un tsunami de trei metri înălțime în Marea Neagră și a inundat mai multe localități.

Cel mai recent cutremur major s-a produs în 1990, cu magnitudinea de 6.9

Zona Vrancea a fost epicentrul celor mai multe cutremure puternice, inclusiv cel din martie 1977, cel mai puternic din istoria recentă. Mii de oameni au murit atunci și zeci de mii au fost răniți, pentru că foarte multe clădiri s-au prăbușit, mai ales în București.

Iar cel mai recent cutremur major s-a produs în 1990, cu magnitudinea de 6.9. Concluzia experților este că un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 se poate produce oricând în zona zeismică Vrancea, iar aceasta nu este singura în care pot avea loc cutremure cu potențial distructiv.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE