Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Două cutremure în 24 de ore, în România. Expert: Nu avem înregistrat așa ceva până acum în țara noastră

Un cutremur cu o magnitudine de 5,7 pe scara Richter s-a produs azi în Gorj. Seismul a avut loc la ora 15 și16 minute, la adâncimea de 6,3 km și a fost urmat, până acum, de 9 replici, cu magnitudini de până la 4.1. Două persoane au fost rănite ușor și au fost semnalate mai multe pagube materiale. Inspectoratul pentru Situații de Urgență a anunțat că zeci de oamenii au sunat la 112 pentru a semnala diverse situații apărute în urma cutremurului. Cutremurul de astăzi a avut loc la doar o zi după cel produs ieri, de 5,2 Richter, tot în județul Gorj.

Mircea Rădulian, directorul științific al Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a vorbit la Euronews România despre cutremurele din ultimele 24 de ore care au zguduit România. Acesta a spus că este vorba despre un fenomen destul de rar, numit dublet.

„Este vorba despre ceea ce numim noi un dublet – două cutremure care au apărut împreună, dar sunt ambele de mărimi asemănătoare, care sunt produse în același proces de descărcare a energiei acumulate în pământ și într-o zonă apropiată. Deci acest gen de cutremur se deosebește de ceea ce numim noi cutremur principal și replici. Aceste dublete sunt destul de răspândite pe glob. Ceea ce e surprinzător în cazul de față e că în această zonă nu am avut niciodată un dublet. Este pentru prima dată când se întâmplă. De fapt, nu am avut un dublet în nicio zonă din țara noastră, referitor la cutremure de suprafață. Am avut dubleți în cazul cutremurelor vrâncene.

Este un fenomen mai rar. De obicei aceste dublete apar la cutremure mari, în zone foarte active seismic. În cazul nostru, cutremurele de suprafață în general, chiar dacă sunt zone seismice cunoscute, sunt mai slabe ca activitate. Deci este un fenomen mai rar. Într-un fel ne-a și surprins puțin. Nu avem înregistrat așa ceva până acum în țara noastră la cutremure de suprafață”, a precizat Mircea Rădulian.

Replicile au un rol pozitiv

Mircea Rădulian a mai spus că numărul replicilor va scădea odată cu trecerea timpului, dar ele au un rol pozitiv pentru că reechilibrează zona.

„Replicile apar în mod frecvent în urma cutremurelor, mai ales a celor de suprafață și ele sunt mai mici ca magnitudine. Pe măsură ce trece timpul, scade numărul lor și scade și mărimea lor până când zona se reechilibrează. Deci ele au rol pozitiv. Vor mai continua aceste replici pentru că mărimea replicilor este în funcție de mărimea cutremurului principal.

Trebuie spus că în zona aceasta de-a lungul Carpaților și mai ales în partea sudică spre Dunăre, se produc cutremure, dar la intervale mari de timp. Deci este o zonă care va genera astfel de cutremure și în viitor, dar la intervale mai mari de timp față de Vrancea”, a mai spus Mircea Rădulian.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE