Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România dosarului fără șină: Studenții vin cu soluții pentru debirocratizarea statului

Studenții vin cu soluții la problemele birocratice ale statului român. Hackathonul studențesc „România fără dosar” a adunat 10 echipe de la mai multe universități care vor participa la începutul lunii noiembrie la concursul de soluții digitale pentru diminuarea birocrației.

Dezvoltarea platformei ghiseul.ro

Anul acesta, studenții au de ales între două teme la hackathon: o campanie pentru încurajarea românilor de toate vârstele să plătească electronic pe ghiseul.ro sau realizarea unei campanii pentru a încuraja integrarea instituțiilor publice cu platforma ghiseul.ro.

„Ne dorim ca studenții care participă să vină cu un suflu nou, cu idei creative care să îndemne atât instituțiile statului să acționeze mai rapid, cât și publicul să pună puțină presiune pe ceea ce înseamnă instituție greoaie, administrativă, birocratică. Studenții lucrează 3 zile, mentorați de un deputat pentru a crea o campanie de comunicare. În ultima zi a concursului ei vor susține aceste idei ale lor în fața juriului și vom vedea care sunt cele mai bune și cele mai implementabile idei de campanie,” a declarat Anamaria Nicola, profesor la Facultatea de Jurnalism, Universitatea București

Studenții care au participat la ediția de anul trecut au căutat soluții pentru o campanie de conștientizare a faptului că nu mai e necesară copia de buletin în relația cu instituțiile statului.

„A fost o experiență nouă, pentru că nu am mai avut legătură cu Parlamentul până în momentul de față. Noi ne-am gândit în primul rând să digitalizăm foarte mult printr-o aplicație. În sensul în care toți cetățenii să aibă fiecare dosarul lui online și să conțină toate datele necesare la depunerea unui dosar,” a declarat Ligia Matei, studentă la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea București.

Propunerile studenților vor fi luate în considerare

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, spune că va lua în considerare propunerile studenților.

„Am deja planificată o oră de debrief cu ei în cadrul hackthonului în care voi lua contact cu ideile pe care le au și pe măsură ce le vor dezvolta, noi suntem gata să le adoptăm și să le implementăm,” a declarat Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării.

Cei mai mulți români nu își plătesc taxele și impozitele online, de aceea este nevoie de campanii de conștientizare și educare a populației și funcționarilor publici în acest sens.

„În momentul acesta, mai ales în comunitățile mici, comune, orașe, rata de adopție a acestei soluții de plăți este destul de mică, dacă la municipii vorbim de 99%, la comune mai puțin de o treime sunt pe ghiseul.ro. E o chestiune și de conștientizare la nivelul publicului și de adopție la nivelul administrației publice locale,” a declarat Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării.

În prezent, în jur de 1,5 milioane de români își plătesc taxele și impozitele online pe ghiseul.ro. Ministrul digitalizării vrea să dezvolte platforma pentru ca românii să își poată descărca online documente precum cazierul judiciar și să se poată identifica facial când accesează ghișeul.ro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE