Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Când scăpăm de dosarul cu șină? Răspunsul ministrului Digitalizării

Publicat de: Euronews

România nu va scăpa prea curând de dosarul cu șină, a declarat ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja. Acesta recunoaște că și Republica Moldova este cu mult înaintea noastră în procesul digitalizării și că ne vom inspira de la vecinii de peste Prut. Cu toate acestea, ministrul Burduja promite că începând cu vara anului viitor, vom putea solicita servicii publice sau acte online, doar printr-o recunoaștere facială.

Reporter: De anul viitor am putea renunța la dosarul cu șină?

Sebastian Burduja: „Se creează premisele, dar nu vreau să creez nici așteptări false. 8-10 ani le-a luat altor state, putem să tăiem colțurile, să găsim scurtături. Avem un parteneriat strategic cu Republica Moldova, frații noștri de peste Prut sunt mult mai digitalizati, au peste 200 de servicii publice online și acum ne vor pune la dispoziție soluțiile pe care ei le-au dezvoltat, în mod gratuit.

Noi acum suntem într-un stadiu destul de incipient, primul pas în procesul asta și anume identitatea noastră digitală în raport cu statul nu este încă rezolvată, avem un proiect european în implementare.

În mod normal, până la finalul anului vom avea o versiune demo și până în vara viitoare vom avea un modul cu recunoaștere facială. Și la fel de ușor cum acum ne autoidentificăm cu o bancă, așa ne putem identifica ușor și sigur cu statul român și atunci vom putea solicita servicii publice online, cazier judiciar, înmatricularea unui autovehicul, înregistrarea unui eveniment de viață, o naștere, o căsătorie”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE