Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sebastian Burduja: Nu trebuie să ne sperie implicarea statului în administrarea datelor personale

Sebastian Burduja, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a vorbit la Euronews România despre noul cloud guvernamental inclus în PNRR. În acesta vor fi adăugate 30 de instituții publice, iar sistemul va fi gestionat de Autoritatea pentru Digitalizarea României.

Ministrul a argumentat că este important ca acest cloud să fie într-o subordine civilă și că nu ar trebui să existe temeri că datele noastre vor fi expuse, deoarece toată procedura este clară și transparentă.

„Nu trebui să ne sperie implicarea acestor instituții ale statului român pentru că discutăm despre o infrastructură critică, discutăm despre datele noastre personale și eu unul dorm mai liniștit noaptea când știu că există instituții care mă apără. De asemenea, avem un aliat și anume, tehnologia. Deci, există modalități tehnologice, obiective în care ne asigurăm că datele noastre din cloud nu vor fi accesate decât în baza unor protocoale stricte, avem dreptul să știm cine le accesează, când și cu ce motiv. Și chiar am trecut în draftul de ordonanță de urgență pe guvernanța cloudului acest termen de jurnalizare,” a declarat Sebastian Burduja.

Republica Moldova – exemplu de digitalizare

„Va fi posibilă jurnalizarea accesării acestor date și îmi place să dau exemplu din Republica Moldova. Frații noștri de peste Prut sunt cu pași mulți înaintea noastră în zona de digitalizare. Chiar săptămâna viitoare am o vizită, joi și vineri, la viceprim-ministrul Iurie Țurcanu, și vrem să aducem de la ei soluții bune pentru noi, în care cetățenii sunt informați prin SMS atunci când instituția statului Republicii Moldova le accesează datele. Și le spune cine le-a accesat și cu ce motiv.”

Ministrul a argumentat că nu este nicio rușine să învățăm de la alte state și că întâlnirea cu viceprim-ministru pentru Digitalizare din Republica Moldova vizează schimbul de bune practici..

„Nu este nicio rușine în asta. Trebuie să fim deschiși să învățăm și de la Republica Moldova, și de la Estonia, și de la Israel, și de la Italia, și de la multe alte state,” a explicat Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE