Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Procesul de obținere al vizei Schengen va fi digitalizat

Noul sistem digital, propus de Comisia Europeană săptămâna trecută, va înlocui procesul anevoios de solicitare pe hârtie prin care trec milioane de potențiali vizitatori în Europa.

Călătorii se pot aștepta la un sistem „mai lin și mai sigur”, a promis Comisia Europeană.

„În vreme ce unele state membre trec deja la digital, este vital ca spațiul Schengen să avanseze acum ca unul singur”, a declarat vicepreședintele Comisiei pentru promovarea modului nostru european de viață, Margaritis Schinas.

Cine are nevoie de viză Schengen?

Viza Schengen permite călătorilor să rămână, pentru vacanță sau afaceri, în 26 de țări europene, maxim 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile.

Zona de călătorie acoperă majoritatea țărilor UE, plus Norvegia, Elveția și Liechtenstein. Sunt excluse țările membre UE: Bulgaria, Croația, Cipru, Irlanda și România.

Majoritatea cetățenilor străini trebuie să obțină viza pentru a vizita zona de călătorie, inclusiv cetățenii din India, China și Africa de Sud. Americanii, britanicii și australienii sunt printre cei scutiți de regulile vizelor.

În 2019, peste 15 milioane de persoane au folosit vize Schengen pentru a călători în Europa.

Cum aplicați pentru o viză Schengen?

În acest moment, vizitatorii ar trebui să-și depună cererea la consulatul țării în care intenționează să petreacă cel mai mult timp, pe perioada călătoriei.

Apoi, aceștia trebuie să se întoarcă, personal, pentru a-și ridica pașapoartele atunci când a fost adăugat autocolantul fizic al vizei.

Potrivit Comisiei, acest proces ”s-a dovedit problematic în timpul pandemiei de COVID-19”.

Timpul de procesare a vizei variază de la două săptămâni la 60 de zile.

Procesul birocratic obositor trebuie să evolueze, a declarat comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson.

„Jumătate dintre cei care vin în UE cu o viză Schengen consideră că cererea de viză este împovărătoare, o treime trebuie să călătorească pe distanțe lungi pentru a cere o viză”, a spus ea.

„Este timpul ca UE să ofere o platformă de solicitare a vizelor UE rapidă, sigură și bazată pe web pentru cetățenii celor 102 țări terțe care au nevoie de viză pe termen scurt pentru a călători în UE.”

Cum va funcționa sistemul digital Schengen?

În Noul Pact privind Migrația și Azilul, Comisia Europeană a subliniat un obiectiv de „digitalizare completă” a procedurilor de viză până în 2025.

Solicitanții de viză vor putea să solicite - și să plătească - pentru o viză printr-o singură platformă online a UE.

Platforma va determina automat care țară Schengen este responsabilă pentru examinarea unei cereri. În prezent, procedura pe hârtie poate fi confuză pentru solicitanții care intenționează să viziteze mai multe țări europene.

Cei ce solicită pentru prima dată vor trebui totuși să viziteze un consulat pentru colectarea de identificatori biometrici.

Propunerea va trebui să fie aprobată de Parlamentul European și de Consiliu. Aceasta va fi depus în parlament la un moment dat în următoarele câteva luni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE