Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Depresia post-vacanță. Cum putem să o resimțim cât mai puțin

După relaxarea din timpul sărbătorilor, în luna ianuarie poate apărea depresia de după vacanță. Nu ne afectează pe toți, spun specialiștii, însă multă lume resimte o stare generală proastă, odată cu întoarcerea la locul de muncă. Dacă psihologii îi sfătuiesc pe cei afectați să aibă răbdare, sunt companii care vin în ajutorul angajaților, cu ore gratuite de consiliere.

Reprezentanții companiilor recunosc că angajații sunt forțați să tureze motoarele, odată reveniți la muncă în noul an.

Bogdan Badea, CEO eJobs România: „În perioada de Crăciun și Revelion, o perioadă mai lungă, undeva la 10 zile, toată lumea este într-o pauză. Toate business-urile sunt într-o pauză. Deci, nu este cineva care muncește la capacitate maximă, din aceeași companie și altcineva nu o face. Dar, în momentul în care revenim, din ianuarie, multe companii își turează motoarele și, atunci, trebuie să treci dintr-o stare de relaxare profundă și de detașare profundă într-o stare de activare bruscă, pentru că toată lumea își dorește anumite lucruri, toată lumea își dorește să miște lucrurile la început de an. Și de aici vine perioada aceasta.”

Potrivit psihologilor, depresia post-vacanță apare și din cauza faptului că, atunci când ne întoarcem la muncă, pe lângă lucrurile zilnice de rezolvat, avem de recuperat și problemele amânate. Ce să facem în acest caz?

Gabriela Maalouf, psiholog: „Pentru sărbătorile următoare – să nu mai amânăm lucruri pentru după sărbători, pentru că știm ce pățim, dar dacă am făcut asta, să nu începem cu toate odată. Deci, nu ne ducem în prima zi, anxioși, de la 5 dimineața să le luăm pe toate, să le punem în ordine, pentru că s-ar putea să nu reușim. Și atunci, prioritizăm. Punem pe o listă și le luăm pe rând: astăzi facem bucățica asta, mâine cealaltă, astfel încât să ajungem într-un ritm.”

Companiile vin în ajutorul angajaților

Pentru a trece peste această perioadă grea, dar și peste alte temeri provocate de pandemie, război sau criza economică, multe companii, pun deja la dispoziția angajaților ore gratuite de consiliere psihologică.

Bogdan Badea, CEO eJobs România: „E un serviciu care a devenit la modă, odată cu pandemia, undeva la jumătatea lui 2020 și în 2021. Din ce în ce mai multe companii apelează la acest serviciu și este foarte util. Un exemplu am fi noi. Noi suntem 100 de oameni, avem acest serviciu de aproximativ 2 ani de zile. Practic, toți colegii mei au acces nelimitat la consiliere psihologică, consiliere de nutriție și parenting. Nu suntem singurii. Sunt multe companii ca noi care oferă acest serviciu angajaților.”

Psihologii ne sfătuiesc să avem răbdare. Readaptarea la programul obișnuit de lucru durează, în medie, două-trei săptămâni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE