Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Concediul medical plătit în Uniunea Europeană: Care sunt cele mai generoase țări

În perioada de vârf a pandemiei de coronavirus, medicii germani au fost autorizați să acorde concedii medicale pacienților prin telefon.

Însă măsura specială de evitare a contactelor inutile cu pacienții cu COVID-19 a expirat la sfârșitul lunii martie. Aceasta fusese în vigoare timp de trei ani.

Lucrătorii trebuie acum să le facă medicilor o vizită de modă veche pentru a primi un bilet de boală, deși pacienții ar putea în continuare să primească unul de la medicul de familie prin apel video.

Se așteaptă ca această măsură să contribuie la reducerea cererilor frauduloase. Să fie oare din cauză că mai mulți oameni se declară bolnavi atunci când există sisteme alternative? Și cum se compară indemnizațiile de concediu plătit pe întregul continent?

În UE, Germania se află pe primul loc în ceea ce privește cheltuielile pentru concedii medicale și prestații de sănătate - alocând 11 % din PIB pentru concedii medicale și asistență medicală publică. Conform Eurostat, biroul de statistică al UE, Franța și Olanda (ambele cu 10,2%).

Țările care alocă cel mai puțin pentru prestații de boală și sănătate sunt Estonia (4,9%), Lituania (5%), Polonia, Ungaria și Irlanda (toate 5,5%).

Conform cifrelor din 2020, Germania este, de asemenea, țara care cheltuiește cel mai mult pentru concedii medicale. Țara alocă 2,3% din PIB-ul său pentru a sprijini angajații bolnavi. Ea este urmată de Olanda (2,1%), Suedia (1,7%), Spania (1,5%) și Luxemburg (1,4%).

Este posibil ca clasamentul din 2020 să fi fost influențat de pandemia de coronavirus, dar dacă ne uităm la cifrele din 2018, țările cu cele mai mari cheltuieli sunt aproape aceleași, cu excepția Spaniei, care nu cheltuia atât de mult în urmă cu câțiva ani.

Concediul plătit generos încurajează oamenii să anunțe că sunt bolnavi?

S-ar putea presupune că țările care acordă mai multe concedii medicale sunt cele în care oamenii își iau mai mult timp liber de la serviciu. Dar realitatea este contraintuitivă.

La sfârșitul anului 2022, țările cu cea mai mare pondere a persoanelor angajate care absentau de la locul de muncă erau Franța (14,9%), Finlanda (14,8%), Suedia (14,7%), Danemarca (13,6%), Estonia (13,2%) și Olanda (12,4%).

Țările în care oamenii sunt cel mai puțin absenți de la locul de muncă sunt România (2,5%), Bulgaria (2,9%), Grecia (4,9%), Polonia (5,8%) și Serbia (5,9%).

Este demn de remarcat faptul că rata medie a absențelor de la locul de muncă în UE este semnificativ mai mare pentru femei (12,1%) decât pentru bărbați (7,8%).

Un studiu realizat în 2018 de academicienii Institutului norvegian de sănătate publică a identificat "factorii de stres din muncă și din familie" ca fiind explicația "cea mai semnificativă" pentru această diferență de gen.

Țările care raportează cele mai multe absențe de la locul de muncă nu corespund cu cele care cheltuiesc cel mai mult pentru prestații de boală și sănătate. Totuși, acestea se numără printre cele în care condițiile de concediu plătit sunt cele mai generoase, fie ca sumă, fie ca durată.

Țările europene cu cele mai generoase indemnizații de boală

Următoarea listă de țări a fost întocmită de Euronews Next și trebuie interpretată cu prudență.

Există multe reguli și condiții care înconjoară eligibilitatea pentru concediul plătit. De exemplu, în unele țări, acesta este o opțiune doar pentru cei care au cotizat suficient la organismele lor de securitate socială într-o perioadă de referință anterioară incapacității de muncă.

Unele țări au, de asemenea, excepții condiționate care permit o creștere a sumei acordate ca ajutor, de exemplu, în cazul în care persoana are o infecție contagioasă, cum ar fi tuberculoza sau HIV.

Luxemburg

Valoarea prestației: Companiile din Luxemburg sunt obligate să plătească lucrătorilor aflați în concediu medical salariul integral pentru aproximativ trei luni - mai exact, timp de 77 de zile sau până la sfârșitul lunii calendaristice în care are loc cea de-a 77-a zi de incapacitate de muncă.

Durata prestației: Dacă incapacitatea de muncă durează peste această perioadă, organismul de asigurări de sănătate acordă o prelungire de până la 78 de săptămâni (1,5 ani).

Estonia

Cuantumul indemnizației: 70 la sută din salariul de referință din fondul public de asigurări de sănătate din a doua zi de concediu medical.

Salariul de referință se stabilește pe baza salariului mediu din ultimele șase luni și a plăților impozitului social efectuate în anul calendaristic precedent.

Durata prestației: Până la 182 de zile calendaristice consecutive de concediu medical plătit, cu maximum 240 de zile pe an.

Finlanda

Cuantumul prestației: lucrătorii pot solicita o indemnizație de boală la nouă zile lucrătoare de la debutul bolii. În general, angajatorul plătește salariul angajatului în această perioadă de așteptare, iar mulți plătesc și salariul integral în prima sau a doua lună.

Apoi, Kela - Instituția de Asigurări Sociale din Finlanda - preia indemnizația, în funcție de venitul mediu anual al lucrătorului.

Durata prestației: Până la 300 de zile lucrătoare (aproximativ un an).

Suedia

Valoarea beneficiului: Aproximativ 80% din salariu, dar poate fi mai mare dacă există un contract colectiv.

Durata prestației: 364 de zile, dar este posibilă o prelungire cu concediu plătit în valoare de 75 la sută din venitul lucrătorului.

Cu toate acestea, dacă persoana în cauză este grav bolnavă, aceasta poate continua să solicite indemnizații de boală echivalente cu 80% din salariu dincolo de această limită.

Franţa

Valoarea beneficiului: În funcție de tipul de boală și statutul profesional, beneficiile pot diferi. Dar diurna este de obicei de 50% din salariul de referință al unui lucrător.

Salariul de referință brut este însă limitat la 2.885,61 euro pe lună, ceea ce înseamnă că diurna plătită nu poate depăși 47,43 euro pe zi. Dar când concediul medical depășește trei luni, acea diurnă poate fi reevaluată și mărită.

Durata prestației: Dacă starea de sănătate a lucrătorului o justifică, concediul medical poate dura până la trei ani.

Portugalia

Valoarea prestației: cu cât concediul medical este mai lung, cu atât este mai bine plătit. În timp ce concediile medicale de mai puțin de o lună sunt acoperite la 55% din venitul mediu al unui lucrător, această rată crește până la 70% pentru o boală care durează peste trei luni și 75% pentru concediile medicale de peste un an.

Durata prestației: Până la 1.095 de zile (trei ani).

Cu alte cuvinte, Franța și Portugalia sunt foarte generoase când vine vorba de durata concediului plătit, mai degrabă decât de suma acoperită pentru fiecare zi de boală.

Letonia

Cuantumul prestației: Prima zi de boală nu este plătită, dar angajatorul trebuie să plătească concediu medical din a doua până în a 10-a zi cel puțin 75 la sută din câștigul mediu zilnic al lucrătorului.

Din a 11-a zi de boală, Agenția de Asigurări Sociale de Stat acordă indemnizații de boală în valoare de 80 la sută din câștigul mediu.

Durata beneficiului: Până la 26 de săptămâni (șase luni).

Lituania

Valoarea indemnizației: asigurările publice din Lituania încasează factura din a treia zi de boală cu 62 la sută. Cu toate acestea, este foarte obișnuit ca angajatorii să completeze acest lucru pentru a ajunge la 100 din salariul angajatului.

Durata prestației: Până la 90 de zile, într-un an calendaristic.

Germania

În ciuda faptului că este lider în clasamentul în ceea ce privește PIB-ul alocat pentru prestații de boală și asistență medicală, Germania nu este printre cele mai generoase când vine vorba de indemnizația plătită pentru concediu medical, ci mai degrabă medie în comparație cu alte țări din UE.

Valoarea beneficiului: Salariul complet timp de până la șase săptămâni. În această perioadă, lucrătorii primesc plăți de boală de la compania de asigurări de sănătate, reprezentând 70 la sută din salariul lor obișnuit.

Durata prestației: Până la 78 de săptămâni (1,5 ani) pe o perioadă de trei ani pentru aceeași boală.

Regatul Unit

Salariile de boală în Marea Britanie, a șasea economie din lume, ar putea părea mai puțin generoase în comparație cu beneficiile oferite de unele țări UE.

Valoarea beneficiului: lucrătorii din Marea Britanie au dreptul la 109,40 GBP (123,91 EUR) pe săptămână din a patra zi de boală. Dar unii pot primi mai mult dacă firma are o schemă de plată medicală.

Durata beneficiului: până la 28 de săptămâni. După expirarea acestui timp, cei prea bolnavi pentru a se întoarce la muncă pot fi eligibili să solicite alocația de angajare și sprijin (ESA), care acordă între 74,35 GBP și 113,35 GBP pe săptămână.

Țările europene oferă unele dintre cele mai generoase pachete de concedii medicale din lume. Și chiar și țările cu cel mai mic PIB pe cap de locuitor din UE, precum Bulgaria, Slovacia și Grecia, oferă beneficii de protecție socială mai bune decât unele dintre cele mai bogate țări din lume, cum ar fi Statele Unite, unde nicio lege federală nu prevede dreptul la concediu familial sau medical plătit.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE