Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Concediu paternal 2022, schimbări importante adoptate de Guvern. Câte zile libere vor primi tații după nașterea bebelușului

Tații vor beneficia de concediu paternal la nașterea fiecărui copil, nu doar la primul bebeluș, așa cum era în prezent. Schimbarea legislativă a fost anunțată, vineri, de ministrul Muncii, Marius Budăi.

”S-a aprobat acordarea concediului paternal la nașterea fiecărui copil, nu la primul copil cum era până acum, dar și prin această OUG s-a extins categoriile de lucrători care pot beneficia de acest drept.

Am majorat și perioada de acordare. Părinții, tații, care au și cursuri de puericultură vor avea 15 zile de concediu paternal, astfel încât în primele zile ale nou-născutului să poată fi alături de familie.

Tații care nu au cursuri de puericultură vor avea 10 zile la dispoziție astfel încât să poată sta acasă în primele zile de viață ale bebelușului”, a anunțat Marius Budăi, ministrul Muncii.

Ce condiții trebuie să respecte tații pentru a avea parte de beneficii

Ordonanța de modificare a legii concediului paternal nr. 210/1999 prevede acordarea concediului paternal și a indemnizației aferente tuturor taților care au calitatea de lucrător,  cu un contract de muncă sau un raport de serviciu încheiat conform legii, și elimină vechile prevederi care făceau trimitere la calitatea de asigurat a acestora în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat.

Mai mult, se asimilează lucrătorilor și persoanele cu contracte din activitate sportivă, cu convenții de muncă individuale (cooperații), cu contract de mandate, cu contract de management încheiat potrivit Legii nr. 66/1993 privind contractul de management, cele care desfășoară activități ca urmare a unei funcții de demnitate publică și persoanele cu contracte de management și de administrare încheiate potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Totodată, actul normativ adoptat de Guvern extinde și durata actuală a concediului paternal de la 5 la 10 zile lucrătoare, iar în cazul taților care au obținut atestat de absolvire a cursului de puericultură aceasta se majorează cu încă 5 zile, pentru fiecare copil, și nu doar pentru primul născut, ca până acum. În cazul tatălui care satisface serviciul militar în termen, permisia se prelungește de la 7 la 10 zile lucrătoare.

Pe perioada concediului paternal, tatăl beneficiază de o indemnizaţie egală cu salariul corespunzător perioadei respective. Plata drepturilor de concediu paternal va fi susținută, ca și până acum, din fondul de salarii al  angajatorului.

De asemenea, ordonanța introduce noi reglementari privind obligația angajatorului de a aproba concediul paternal, le completează pe cele actuale privind interdicția de concediere a lucrătorului pe perioada efectuării  concediului paternal, dar și sancțiuni în cazul nerespectării prevederilor legale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE