Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Oficial: Ce bugetari vor primi salarii mai mari din septembrie. Guvernul a aprobat creșterea în ședința de vineri

Ordonanța de Urgență privind creșterea salariilor bugetarilor a fost adoptată în ședința de Guvern de vineri.

UPDATE: Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat când vor crește salariile bugetarilor.

„Ordonanța se referă la majorarea începând cu 1 august a salariilor lucrărilor din mediul bugetar, acei lucrători care nu erau la nivelul din 2022. Majorarea constă în acordarea unei pătrimi din diferența aflată în plată și nivelul prevăzut în legea 153 pentru 2022”, a explicat Marius Budăi, la briefingul organizat după ședința de Guvern.

Ministrul Muncii a afirmat că majorările vor fi în jurul sumei de 150 de lei pentru un angajat. Personalul medical şi ceilalţi angajaţi care au atins pragul pentru 2022 nu vor primi această majorare, a explicat ministrul.

"În general, majorările vor fi în jurul sumei de 150 lei la angajat şi sunt angajaţi care vor primi şi mai puţin. Iar, în afară de personalul medical care deja ştim că este la nivelul din 2022, mai sunt salariaţi în cadrul ministerelor care deja au atins pragul din 2022 şi acei salariaţi nu primesc majorarea pentru că deja sunt acolo", a afirmat Marius Budăi, potrivit Agerpres.

Câți bugetari vor avea salarii mai mari


Ministrul Muncii a explicat că aceste cheltuieli se vor face cu încadrarea în bugetul de stat deja aprobat.

"Impactul bugetar este în jur de 2 miliarde lei, undeva la 2,1 miliarde lei, dar nu este trecut un impact bugetar suplimentar din cauza a ceea ce v-am spus, pentru că se face cu încadrarea în cheltuielile bugetare deja aprobate. Este articol separat în ordonanţa de urgenţă. Ştiţi foarte bine că s-au blocat angajările pentru semestrul al doilea din anul 2022, la început de an au fost bugetate acele posturi vacante, deci avem o economie şi se pot încadra aceste cheltuieli", a spus Budăi.

Ministrul Muncii a mai spus că aproape un milion de persoane vor beneficia de această majorare.

"Din cei 1,2 milioane de bugetari trebuie să scădem personalul medical şi acele pe categorii de persoane care deja sunt la nivelul din 2022", a completat ministrul Muncii. 

UPDATE: Premierul Nicolae Ciucă a afirmat că Guvernul a decis să crească salariile bugetarilor, ca urmare a discuțiilor purtate cu partenerii sociali.

Astăzi vom aproba creșterea salariilor în sistemul public. Este o creștere în concordanță cu disponibilitatea bugetară și desigur o creștere în conformitate cu discuțiile pe care le-am avut cu partenerii noștri sociali.

-Nicolae Ciucă, premierul României

La rândul său, ministrul Muncii, Marius Budăi, a precizat că majorarea salariilor va fi realizată prin modificarea și completarea OUG 830/2021.

Este vorba despre acordarea unei pătrimi din diferența existentă în plată și nivelul salarial care ar fi trebuit să fi ajuns, conform legii 153/2022”

-Marius Budăi, ministrul Muncii

Știrea inițială:

Măsura prevede ca din această lună să fie acordată o creștere cu un sfert din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Lege pentru anul acesta și cel de la finalul anului trecut.

Guvernul a luat această decizie pentru a compensa erodarea veniturilor angajaților, din cauza inflației generate de războiul din Ucraina, dar și a dezechilibrelor din economie provocate de pandemia de COVID.

Măsura este motivată prin faptul că actuala criză generată de pandemia de COVID-19 a determinat la nivel naţional luarea unor măsuri de natură sanitară şi economică care au generat dezechilibre la nivelul indicatorilor macroeconomici, iar în lipsa unor măsuri concrete şi rapide "s-ar vulnerabiliza şi mai mult categoriile de persoane vizate de prezenta ordonanţă de urgenţă, prin diminuarea puterii de cumpărare, cu impact semnificativ asupra standardelor de viaţă ale populaţiei şi prin amplificarea riscului de sărăcire extremă".

Inițial, Guvernul intenționa să crească salariile bugetarilor cu până la 50%. Măsura a fost modificată după ce au fost luate în calcul cheltuielile de personal aprobate de Executiv.

Impactul bugetar estimat este de peste două miliarde de lei, până la finalul acestui an.

Creșterea salariilor vine în contextul în care guvernul și-a asumat un deficit bugetar de 5,8% din PIB la finalul acestui an. Este cel mai mare deficit estimat din Uniunea Europeană.

Principalele priorități de pe agenda ședinței de Guvern de vineri, 26 august

Printr-o altă ordonanţă de urgenţă, Guvernul va reglementa şi unele măsuri temporare privind ocuparea funcţiilor publice prin transfer la cerere.

"Prin proiectul de act normativ se reglementează norme care să faciliteze o mai bună organizare şi planificare a resurselor umane din administraţia publică, în perioada în care este suspendată ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, în temeiul OUG nr. 80/2022, în acest context, acordul conducătorului autorităţii sau instituţiei publice în care sunt numiţi funcţionarii publici devenind obligatoriu în cazul în care funcţionarul public se transferă în altă autoritate sau instituţie publică", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Executivul va modifica, tot prin OUG, şi Legea concediului paternal nr. 210/1999, notează Agerpres.

Astfel, urmează să fie modificate reglementările actuale, în sensul acordării concediului paternal şi a indemnizaţiei aferente acestuia tuturor taţilor care au calitatea de lucrător cu un contract de muncă sau un raport de serviciu, încheiat conform legii şi eliminarea prevederilor care fac trimitere la calitatea de asigurat a titularului în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat.

De asemenea, se introduce o prevedere prin care se asimilează lucrătorilor şi următoarele categorii de persoane: cu contracte din activitate sportivă, cu convenţii de muncă individuale (cooperaţiile), directorii cu contract de mandate, cu contract de management, care desfăşoară activităţi ca urmare a unei funcţii de demnitate publică şi cu contracte de management şi de administrare, încheiate potrivit Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. De asemenea, va fi extinsă durata actuală a concediului paternal, de la 5 zile lucrătoare la 10 zile lucrătoare care să fie efectuate cu ocazia naşterii copilului lucrătorului.

Guvernul vrea măsuri de sprijinire a economiei din cauza războiului din Ucraina

Pe agenda şedinţei figurează şi un proiect de ordonanţă de modificare a OUG nr.92/2022 privind aprobarea schemei de ajutor de stat IMM INVEST PLUS şi a componentelor acesteia - IMM INVEST ROMANIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION şi RURAL INVEST.

În nota de fundamentare a proiectului se arată că modificarea OUG nr. 92/2022 se impune, între altele, pentru implementarea în legislaţia naţională a modificărilor adoptate prin Comunicarea privind modificarea cadrului temporar de criză pentru măsurile de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei C(2022) 5432.

În şedinţa de Guvern va fi adoptat şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune.

Un alt proiect de ordonanţă de urgenţă supus aprobării în Guvern vizează completarea OG nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unităţile administrativ teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară.

Prima etapă a PNDL, derulată de Guvern

Executivul va stabili, printr-o altă ordonanţă, unele măsuri pentru derularea Programului naţional de dezvoltare locală etapa I.

Astfel, prin proiectul de act normativ se propune ca pentru contractele în vigoare la data solicitării, din perioadele de programare 2015-2022 şi 2016-2023, în situaţia în care cu cel mult trei luni anterior expirării duratei contractului de finanţare, beneficiarii Programului Naţional de Dezvoltare Locală etapa I nu au finalizat obiectivele de investiţii, aceştia au posibilitatea de a solicita Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei prelungirea valabilităţii contractelor de finanţare cu o perioadă de până la 2 ani.

Guvernul va adopta şi un proiect de hotărâre privind repartizarea sumelor corespunzătoare cotei prevăzută la articolul 6 alineat (1) lit. e) din Legea bugetului de stat pe anul 2022 nr. 317/2021, pentru finanţarea instituţiilor publice de spectacole din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale ale unităţilor administrativ teritoriale din judeţe, respectiv teatre, opere şi filarmonici.

Astfel, urmează să fie alocată suma de 269.799,03 mii lei, reprezentând 2% din impozitul pe venit încasat până la data de 31 iulie 2022, pentru finanţarea instituţiilor publice de spectacole din subordinea unităţilor administrativ teritoriale solicitante, respectiv teatre, opere şi filarmonici pentru judeţele Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Suceava, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE