Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul Muncii, despre noua ordonanță a salariilor bugetarilor: „Este vorba despre a proteja puterea de cumpărare a lucrătorilor din domeniul public”

Guvernul a decis să retragă ordonanța de urgență prin care salariile unor bugetari urmau să crească cu până la 50% după ce Consiliul Economic și Social a decis că măsura ar fi discriminatorie.

Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un nou proiect de ordonanță de urgență, prin care majorează, din august salariile tuturor bugetarilor cu un sfert din diferența dintre salariul prevăzut pentru anul 2022 în legea salarizării bugetare și cel din luna decembrie 2021.

Bugetarii vor primi un sfert din majorarea pe care trebuiau să o primească la 1 ianuarie

Concret, bugetarii vor primi un sfert din majorarea pe care trebuiau să o primească la 1 ianuarie, adică un plus cuprins între 50 și 200 de lei brut pe lună. Nu s-a acordat atunci, deoarece guvernul Ciucă a înghețat majorările, pe motiv că nu sunt suficiente fonduri la buget.

Impactul bugetar al măsurii a fost estimat la două, trei miliarde de lei până la finalul anului. În plus, noua ordonanță nu mai include creșterile salariale de 25%, respectiv 50%, pentru unii angajați din ministere și care lucrează cu fonduri europene.

„Nu vorbim de o majorare de până la 50%. Erau anumite reglaje pe PNRR. Noi, în PNRR, avem o lege care prevede sporuri care există și până acum pe fondurile structurale. Erau prevăzute în legea PNRR, de aplicare a PNRR, aceste sporuri, care trebuiau, pentru a fi conform cu legislația salarizării în România, preluate și în legea salarizării. Acele sporuri, între 35 si 50%, erau doar pentru orele și pentru perioada aferentă. Efectiv, cât un lucrator din sistemul public lucra pentru PNRR, deci nu era o majorare per total salarii de 50%, ca să clarificăm această chestiune. Vor fi clarificate ulterior, pentru că trebuie să încurajăm atragerea de fonduri europene în România și sunt în concordanță cu reglementarile europene”, a declarat Marius Budăi, ministrul Muncii, la Euronews Romania.

Întrebat dacă ar putea exista o penalizare din partea Uniunii, în cazul în care nu vor fi acordate aceste sporuri pentru personalul care lucrează cu fonduri europene, ministrul a explicat „că nu este prevăzută o penalizare anume și că există această prevedere pentru a încuraja atragerea de fonduri și pentru a stimula acei lucrători să lucreze suplimentar”.

Ministrul a mai explicat că aceste sporuri au fost eliminate, pentru că se dorește o aplicare unitară

Ministrul a mai explicat că aceste sporuri au fost eliminate, pentru că se dorește o aplicare unitară și avem nevoie de o analiză pe tot ceea ce înseamnă sistemul public, pentru a nu crea discriminări pentru anumite categorii de salariați”.

Budăi a mai fost întrebat și cu cât se vor majora salariile bugetarilor din septembrie pentru salariile aferente lunii august.

„Este vorba de continuarea aplicării legii 153, ceea ce nu s-a întâmplat în anii 2020-2021. Este vorba despre a proteja puterea de cumpărare a lucrătorilor din domeniul public, concomitent cu lucrătorii din privat, pentru că trebuie să vă aduc aminte că înainte de a majora salariile din sistemul public, noi am creat și am pus la dispoziția celor din privat acei 200 de lei, care nu sunt taxați, deci 200 de lei, care sunt pe net majorarea salariului din sistemul public, și acum venim și cu această corectare a puterii de cumpărare în sistemul public de o pătrime dintre salariul din decembrie 2021 și nivelul care ar fi trebuit să existe în 2022, dacă legea salarizării unitare ar fi fost aplicată. Vorbim de o sumă, în general, până în 150-200 de lei net lunar, în funcție de fiecare salariat, de nivelul salarizării, de cât de aproape este de nivelul prevăzut în lege în 2022”, a mai explicat ministrul.

Întrebat dacă există și categorii exceptate de la aceste majorări, Budăi a răspuns că „sistemul din sănătate, asistenții medicali și medicii, care deja sunt la acel nivel”.

„Sunt într-o permanentă legătură cu liderii din sindicate”

Marius Budăi a mai precizat și că este într-o permanentă legătură cu liderii din sindicate.

„Nu am avut niciodată o reținere să cobor printre cetățeni, pentru că eu provin din rândul lucrătorilor, nu din altă parte, le cunosc greutățile, le înțeleg și consider că trebuie să fim aproape, să fim sinceri și să le spunem clar ce se poate face și ce nu se poate face. Dialogul onest în ambele sensuri este cel mai important”, a mai spus acesta.

Ministrul a mai spus că nu vrea să spună dacă urmează sau nu o majorare.

„Grija noastră permanentă este să rezolvăm aceste lucruri, deși timp de doi ani de zile nu s-a întâmplat nimic și noi nu o să putem rezolva într-o seară ce nu s-a rezolvat în doi ani de zile”, a conchis ministrul Muncii, la Euronews Romania.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE