Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mulți tineri români, fără card de sănătate. Ei beneficiază de servicii medicale decontate, doar dacă au noroc

Contribuția pentru sănătate se reține automat din salariu, în schimb românii nu beneficiază la fel de ușor de servicii medicale. Fie este vorba de birocrație, fie oamenii nu au tot ce le trebuie. Spre exemplu - cardul de sănătate emis. Obligatoriu în România pentru orice consultație medicală gratuită sau pentru rețete compensate, spre exemplu.

Fără card de sănătate sunt toți tinerii care un ajuns la majorat în ultimii ani. Ei primesc servicii decontate doar dacă au noroc să funcționeze sistemul informatic, în care se verifică dacă o persoană este asigurată și care se blochează adesea, subliniază medicii de familie.

Sistemul, frecvent blocat

Odată cu atingerea majoratului, tinerii ar fi trebuit să-și primească și cardurile de sănătate. Au nevoie de ele pentru orice consultație gratuită sau pentru obținerea unei rețete compensate, spre exemplu. În lipsa cardului de sănătate, medicul de familie trebuie să verifice calitatea de asigurat în baza de date a CNAS. Iar aici încep problemele, pentru că sistemul este frecvent blocat.

Gindrovel Dumitra, medic de familie: ”De foarte multe ori, sistemul informatic nu funcționează, situație în care serviciile nu pot fi acordate. Există foarte multe impedimente, în cazul în care nu ai efectiv card. Din 30 de pacienți care vin zilnic la cabinetul meu, 1 sau 2 nu au carduri emise.”

În cazul în care sistemul CNAS nu merge, pacientul este nevoit să vină în altă zi. În cazul rețetelor compensate, problemele nu se termină la medicul de familie. După ce obține rețeta, pacientul are de parcurs aceeași procedură de verificare și la farmacie.

Clara Andrei, farmacist: ”Durează atât de mult sau de puțin cât merge sistemul, sunt perioade când sistemul merge foarte greu sau dă erori. Nu de la noi, de la CNAS. Atunci, întâmpinăm probleme și dacă are card, și dacă nu are. Ca timp, mie una cred că este mai ok cu buletinul.”

De ce nu au mai fost emise carduri de sănătate?

Ministerul Sănătății pasează toată responsabilitatea pentru această situație către Casa Națională de Asigură de Sănătate. 

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: ”Noi am făcut toate demersurile, pentru finanțarea acestor carduri. Ele trebuie tipărite. Problema este legată de funcționalitatea sistemului informatic. În general, dacă încarci într-un sistem un număr mare de utilizatori, lucrul acesta reprezintă o vulnerabilitate suplimentară.”

Euronews a solicitat lămuriri de la Casa Națională de Sănătate, dar încă nu a primit un răspuns. Aparent, nici Guvernului nu a primit vreo explicație.

Mihai Constantin, purtător de cuvânt Guvern: ”Nu s-au mai emis carduri naționale de sănătate.”

Reporter: ”Vreau să vă întreb de ce?”

Mihai Constantin, purtător de cuvânt Guvern: ”E o întrebare validă, dar nu am de unde să știu.”

Reporter: ”Aș vrea să vă mai întreb, când se vor rezolva problemele cu sistemul?”

Mihai Constantin, purtător de cuvânt Guvern: ”Vedeți răspunsul de mai devreme.”

În prezent, CNAS eliberează carduri doar pentru cei care le-au avut, dar le-au pierdut ori au fost furate. Cardurile de sănătate care au expirat, nu au mai fost reînnoite. Valabilitatea lor a tot fost prelungită de autorități. De 5 ani, la 7 ani. Apoi, pentru că a apărut pandemia de COVID cu alți 7. Astfel, cardurile emise până în decembrie 2014, pot fi folosite până lui 2028.

În plus, Ministerul Sănătății a anunțat că anul acesta va investi 400 de milioane de euro, din fonduri europene, în digitalizarea Sănătății. 100 de milioane de euro ar urma să revină lucrărilor de modernizare a platformei Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE