Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

STUDIU: Administrarea medicamentelor în funcție de ADN, mai eficientă. Au fost cu 30% mai puține efecte secundare

Pacienții care au primit medicamente adaptate special pentru ADN-ul lor au prezentat cu 30% mai puține efecte secundare, este rezultatul unui nou studiu „revoluționar”.

Descoperirile au fost făcute de mai multe echipe internaționale conduse de cercetători de la Centrul Medical al Universității din Leiden (LUMC), care și-au propus să demonstreze modul în care prescrierea de medicamente pe baza informațiilor genetice a unei persoane ar putea avea beneficii.

Problema cu modul în care medicamentele sunt prescrise în prezent în majoritatea cazurilor, susțin cercetătorii, este abordarea e una universală. În realitate, toată lumea este diferită și poate avea nevoie de o doză diferită de medicament pentru a obține efectul dorit.

Oferirea aceleiași doze persoanelor cu profiluri ADN diferite ar putea duce la reacții adverse, deoarece pentru unii oameni această doză ar putea fi prea mare sau prea mică.

Prin urmare, cercetătorii au dezvoltat o trecere de medicamente ADN, asociind profilul genetic al pacientului cu doze care sunt procesate diferit în funcție de ADN.

Medicii și farmaciștii pot scana apoi cardul de sănătate pentru a ajusta dozele pentru pacienți în funcție de ADN-ul lor. Aproximativ 7.000 de pacienți din șapte țări europene au fost implicați în studiu, care a acoperit o serie de specialități medicale, inclusiv oncologie, cardiologie, psihiatrie și medicină generală.

Studiul a constatat că pacienții care au utilizat permisul au prezentat cu 30% mai puține efecte secundare grave decât pacienții cărora li sa administrat doza standard.

„O strategie personalizată funcționează”

„Este un rezultat al cercetării pe care mulți oameni l-au așteptat de mult timp. Dacă îi dai unui pacient care are această abatere [în ADN-ul] aceeași doză ca și cuiva care nu are această abatere, atunci chiar dai o doză prea mare. Atunci organismul nu poate procesa nici medicamentul, ceea ce duce la o șansă mai mare de efecte secundare”, a spus Henk-Jan Guchelaar, profesor de farmacie clinică la LUMC, care a condus studiul.

Pentru studiu, tuturor participanților li s-a prescris unul dintre cele 39 de medicamente a căror procesare este influențată de genele unei persoane. Cercetătorii au analizat 12 gene specifice și au descoperit 50 de variante genetice care au afectat modul în care funcționează medicamentele.

Până la 12 săptămâni după tratament, pacienții au fost contactați pentru a descoperi ce efecte secundare au experimentat.

Pe lângă faptul că au avut cu 30% mai puține efecte secundare grave, pacienții implicați au fost aparent mulțumiți de sistemul acesta. Cercetătorii spun că pacienții au simțit că au mai mult control și au fost implicați activ în tratamentul lor personalizat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE