Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Criza medicamentelor s-ar putea agrava. Producătorii propun o majorare a prețurilor cu rata inflației

Prețurile unor medicamente ar putea crește din cauza costurilor ridicate ale materiilor prime și energiei. Producătorii români cer ministerului Sănătății să permită o majorare de 15 procente în cazul medicamentelor ce costă sub 25 de lei. Altfel, avertizează ei, nu le vor mai putea fabrica, iar cele din import ar costa mai mult. Deja în farmacii și spitale se simte lipsa unor tratamente de bază. Criza medicamentelor s-ar putea acutiza, spune Alexandru Rafila.

Producătorii din industria farmaceutică propun o majorare cu rata inflației a prețurilor medicamentelor ieftine. Altfel, spun ei, nu vor mai putea fabrica tratamente ale căror costuri de producție sunt mai mari decât prețurile stabilite de Ministerul Sănătății prin lege.

De exemplu, pentru un medicament destinat bolnavilor de epilepsie, costul de producție este de aproape 7 lei, însă producătorii sunt obligați să-l vândă cu 5 lei.

Ce spun patronatele din industria medicamentelor

”Alternativele vor fi ca autoritățile să răspundă la solicitările noastre și să permită niște creșteri punctuale, niște excepții de la metodologia de calcul a prețului, altfel, fiecare companie își va face un calcul și va trebui să scoată de pe piață medicamentele nerentabile. Imediat, aceste medicamente vor fi probabil înlocuite de alte medicamente din import, mai scumpe. Noi am dat o limită sau un plafon de preț unde trebuie intervenit, medicamentele mai ieftine de 25 de lei, noi am sugerat inflatia, e cel mai bun indicator, o creștere de 15%. Dacă luăm un medicament de 10 lei, înseamnă ca va costa 11,5 lei, deci nu este o gaură în cer. Pe de altă parte, dacă acest medicament de 10 lei este înlocuit de unul de 20 de lei, atunci automat costurile pentru sistemult sanitar și pacient se vor dubla”, spune Dragoș Damian, director executiv al Patronatului producătorilor industriali de medicamente.

Ce spune ministrul Sănătății

”E important să avem pe piață medicamentele la cel mai mic preț care face posibilă prezența medicamentului pe piață, nu neapărat cel mai mic preț care duce la dispariția medicamentului de pe piață odată cu creșterea costurilor la energie și la materii prime. În mod evident, lucrul ăsta va avea un impact și asupra costurilor acestor medicamente”, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Potrivit producătorilor, pe lângă materiile prime și materialele care s-au scumpit, și energia costă de 10 ori mai mult față de acum doi ani, iar în farmaciile din întreaga țară se simte deja lipsa unor medicamente.

Ce spun farmaciștii

”De la siropuri banale pentru copii, cele antitermice, cele care sunt pentru dureri, nu mai vorbesc de suspensiile de antibiotice pentru copii, inclusiv clasice, paracetamol, de-abia se găsesc.

Ei caută oricum din farmacie, în farmacie, sună la telefon pentru medicamente, în momentul în care luăm numărul de telefon, îi sunăm, vorbim și cu colegii să știm în ce farmacie putem să îi trimitem. Problemele în sistem cu medicamentele sunt foarte mari și cel care suferă este pacientul (...)”, spune farmacista Beatrice Speteanu.

Criza s-ar putea agrava în perioada următoare, iar cea mai afectată categorie ar fi cea a pensionarilor.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a declarat că în cadrul Ministerului există un grup de lucru care are rolul să găsească soluții ca stocurile de medicamente să rămână neafectate în perioada următoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE