Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Medicamentele pe bază de rețetă s-ar putea scumpi. Producătorii spun că prețul acestora este reglementat și nu acoperă cheltuielile

Prețul medicamentelor care sunt eliberate cu rețetă ar putea crește, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. În acest moment, din cauza prețului mic de vânzare al acestora, nu sunt acoperite costurile de producție, susțin producătorii. Ca să nu iasă în pierdere, de multe ori aceștia preferă să vândă medicamentele în afara țării.

Costurile de producție au crescut

Producătorii nu pot controla prețurile medicamentelor care sunt eliberate cu rețetă și au cerut Ministerului să ajusteze prețurile.

„Știți că avem de ceva timp probleme legale de creșterea costurilor de materii prime, tot ce înseamnă costuri de producție a medicamentelor pentru medicamente cu prescripție și am cerut ministerului să ajusteze prețurile cu inflația. Deocamdată ministerul spune că lucrează, dar încă nu avem nimic concret,” a declarat Simona Cocoș, director general companie farmaceutică.

„Astăzi nu am vorbit despre preturile medicamentelor. Am început să discutăm ieri despre prețuri, sunt chestii de bun simț, la numeroase fabrici de medicamente din România, costurile au crescut,” a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Prețul medicamentelor care se eliberează cu rețetă ar putea crește cu 16,8%.

În unele farmacii nu se mai găsesc Paracetamol, Ibuprofen sau Tamiflu

„Adaptarea la rata inflației care a fost la alte categorii de bunuri si servicii, de adaptarea la rata inflației, trebuie să beneficieze și producătorii de medicamente generice din Romania,” a explicat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătății s-a întâlnit și azi cu distribuitorii de medicamente, în contextul în care, în unele farmacii, nu se mai găsesc Paracetamol, Ibuprofen sau Tamiflu, folosite în tratamentul răcelii și gripei.

„A fost în primul rând creșterea consumului pentru că a venit acest sezon de gripă mai devreme decât de obicei. De obicei, apare în ianuarie, acum problemele apar din decembrie, a fost și perioada cu sărbători când undele companii au avut o pauză și mai sunt și problemele legate de materiile care vin din China. China are cazuri multe de COVID și a restricționat exporturile de materii pline către alte țări. Însă situația se normalizează,” a declarat Simona Cocoș, director general companie farmaceutică.

Ministerul Sănătății a propus suspendarea timp de șase luni a exportului anumitor medicamente pentru a reface stocurile pentru piața internă. Comisia Europeană va da un răspuns până la sfârșitul acestei săptămâni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE