Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

În căutarea medicamentelor. România se află în stare de alertă epidemică, din cauza gripei

Medicamentele pentru copii folosite în tratarea virozelor sau cele împotriva gripei se găsesc mai greu în unele farmacii, așa cum reiese și din imaginile pe care ni le-au trimis telespectatorii Euronews. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, le-a recomandat românilor să cumpere alte medicamente, în cazul în care nu găsesc denumirile comerciale Nurofen sau Tamiflu.

Colegiul Farmaciștilor anunță că în următoarele zile vor fi disponibile mai multe medicamente.

Florina Bonifate, Secretar general al Colegiului Farmacistilor din România: Ca farmacist practician și în legătură directă cu pacienții și depozitele, vă pot confirma că au fost trimise de către producător o cantitate importantă de cutii de Tamiflu către distribuitor. Vorbim de 44.000 de cutii pentru copii și 78.000 de cutii pentru adulți. Atunci va exista în următoarea perioadă și Tamiflu în piață.

Ministerul Sănătății a publicat o listă alternativă a medicamentelor, pentru gripă și răceală, medicamente care sunt disponibile în România.

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății: Paracetamolul sau Ibuprofen se numește DCI, denumirea comună internațională, și orice medicament conține aceste substanțe, adaptat pentru copii sau adulți, poate fi utilizat. De asemenea, pentru oseltamivir, care este mai cunoscut sub numele tamiflu, mai există încă două forme farmaceutice. Nu orice viroză se tratează cu un antiviral.

Gripa este o boală care afectează anual între 5% și 15% din populație, potrivit INSP. Gripa poate duce la complicații, în special pentru persoanele aflate în grupele de risc.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE