Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Criza gazelor, efecte în industria farma: Ne-am putea confrunta cu lipsa medicamentelor generice

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România avertizează că limitarea livrărilor de gaze către Europa va afecta sistemul de sănătate. Medicamentele generice nu ar mai fi disponibile dacă industria farmaceutică nu va avea gaze suficiente. Asta pentru că lanțul de aprovizionare al industriei nu ar mai putea produce nimic.

Dragoș Damian, director executiv al Patronatului Producatorilor Industriali de medicamente a vorbit în exclusivitate la Euronews România despre acest subiect.

Dragoș Damian: „Solicităm guvernului prioritizarea industriei. Au fost o serie de informații în presă care spuneau că dacă nu există gaz suficient către sfârșitul anului, atunci se va face o prioritizare și consumul casnic va avea prioritate, dar atunci dacă închidem fabricile de medicamente pentru că nu avem gaz există posibilitatea unor sincope foarte mari în ceea ce privește aprovizionarea cu medicamente și de fapt mesajul pe care noi l-am dat în România este și mesajul pe care l-au dat asociațiile europene ale producătorilor de medicamente. Acolo situația este mai gravă decât în cazul României.

Nouă ni se spune că vom avea gaz 80% în luna noiembrie, iar rezervele de gaz sunt de 80%, lucru pe care putem sau nu să-l credem. Nu știu de ce ar trebui să avem rezerve de gaz pentru că ni se spune că noi depindem doar 30% de gazul rusesc, deci ar trebui să avem gaz extras în continuu, mai ales acum cu extracția din Marea Neagră. Prețul care acum este plafonat de către România este un lucru foarte bun. Prețul real, în piață este de 1000 de lei/MW. Deci în momentul în care această plafonare nu va mai funcționa, în cazul anumitor producători de gaz nici nu funcționează, atunci se vor opri și alte fabrici.

Criza gazelor afectează industria farmaceutică

Întrebat de ce consideră că ar putea avea probleme, în contextul în care România are extracție de gaze, are și depozite suficiente și este foarte puțin probabil să se ajungă la o sistare a gazului pentru industrii de diferite feluri, Dragoș Damian a precizat că:

„Dacă autoritățile spun că noi avem 80% gaz în luna noiembrie și acest gaz poate să continue să fie subvenționat și anul viitor, atunci probabil anumite companii care își permit acest preț vor continua să funcționeze, iar altele nu vor funcționa. Există și un mecanism european de cooperare civilă, iar dacă Românai are suficient gaz și altele nu au, atunci probabil că România va trebui să ajute celelalte țări care nu au gaz. Deci lucrurile ni se dau ca fiind simple, dar aș face câteva observații. În primul rând, e bine că avem gaz, e bine că facem rezerve de gaz. Nu știu de ce trebuie să facem rezerve de gaz pentru că am înțeles că 70% din gaz este gaz românesc. În al doilea rând, acum gazul de fapt este compensat de guvern și este cu aproape 700 de lei mai ieftin”.  

 Medicamentele nu se pot scumpi

Dragoș Damian: „Medicamentele generice sunt cele ieftine, utilizate cam de 80% din populația țării. Atenție că medicamentele nu se pot scumpi. Medicamentele sunt reglementate de stat. Or dacă în alte industrii, producătorii au putut să includă o parte din costurile cu utilitățile în prețul produsului, în cazul medicamentelor, toate aceste costuri reprezintă de fapt o scădere a rentabilității și unii producător le pot scoate din fabricație. Noi semnalăm acest lucru de ani buni de zile”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE