Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

PSD vrea control pe energie și gaz. Social-democrații cer revenirea la piața reglementată

PSD cere din nou renunțarea la piața liberă în ceea ce privește energia electrică și gazele naturale și revenirea la prețuri reglementate. Social-democrații cer o discuție de urgență pe această temă în coaliție. Liberalii nu au reacționat până acum la solicitarea partenerilor de guvernare, făcută prin intermediul unui comunicat de presă. Jurnalistul Euronews România, Cristian Citre, a explicat de ce vrea PSD revenirea la controlul de către stat a prețurilor la energie și gaz.

„Social-democrații sunt constanți în această solicitare a lor. Încă de când au preluat guvernarea alături de PNL au mers pe această idee a revenirii la piața reglementată, cu alte cuvinte la controlul statului asupra prețurilor energiei electrice și a gazului natural. Cei din PSD spun că această revenire la piața reglementată ar trebui făcută pentru o perioadă limitată, deoarece creșterea prețurilor la energie și gaze este principalul factor al inflației galopante din România, mai ales în contextul energetic actual, mai exact în contextul conflictului din Ucraina care a dus la o creștere a prețurilor la energie nu doar la noi în țară, ci în întreaga Uniune Europeană.

Cei din PSD mai spun că aceste prețuri mari la energie și gaze înseamnă costuri suplimentare transferate în costul tuturor produselor din România, atât alimentare, cât și nealimentare și citează voci importante din cadrul UE care spun că la 30 de ani de la liberalizare, în actualul context critic, securitatea energetică nu poate fi lăsată la mâna piețelor. Foarte important, un atac extrem de dur lansează PSD la adresa partenerilor de la PNL, spunând că liberalizarea făcută de guvernarea de dreapta, adică de liberali, a fost un eșec de proporții și a adus doar scumpiri.

Reamintesc, piața electricității s-a liberalizat complet de la 1 ianuarie 2021, România fiind ultima țară din UE care a făcut acest lucru, împingând la maximum termenul până la care trebuia să liberalizeze piața. Piața gazelor naturale a fost liberalizată în iulie 2020, așadar, în timpul guvernării liberale. Deocamdată cei de la PNL nu au reacționat la această solicitare imperativă și extrem de critică a social-democraților, dar o ședință a coaliției de guvernare va avea loc foarte curând, posibil chiar astăzi”, a conchis Cristian Citre.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE