Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul Sănătății: „În România nu există criză de ibuprofen și paracetamol. Denumirea comercială de multe ori este atractivă”

Ministrul Sănătății a anunțat marți că în farmaciile din România vor exista stocuri de paracetamol și de ibuprofen, în condițiile stării de alertă epidemice.

Medicul Alexandru Rafila a precizat că a avut a patra rundă de discuții cu producătorii de medicamente care i-au dat asigurări că nu vor fi probleme cu alimentarea farmaciilor.

„În România nu există criză nici de ibuprofen, nici de paracetamol, chiar spre deosebire de alte țări din Europa care au în momentul de față discontinuități în livrarea de paracetamol.

În România nu avem această problemă datorită fabricilor de medicamente care produc în țara noastră acest substanțe, exista variante pentru adulți și pentru uz pediatric. Există variantele pentru adulți și pentru uz pediatric”, a precizat ministrul Sănătății.

Rafila a mai precizat că marți după-amiază „va avea loc și ultima întâlnire cu marii distribuitori ca să putem să stabilim cu dânșii o procedură prin care toate farmaciile să fie aprovizionate cu orice formă disponibilă de ibuprofen sau paracetamol, indiferent de denumirea comercială”.

Chiar dacă denumirea comercială de multe ori este atractivă și oamenii cunosc mai bine unele dintre aceste denumiri, important este să existe disponibilitate la medicamentele care conțin această substanță sau acel dozaj de administrare”, a explicat ministrul Sănătății.

Cât despre creșterea prețului medicamentelor, ministrul Sănătății a menționat că și producătorii din acest domeniu sunt afectați de majorarea prețurilor la utilități și la materii prime.

„Sunt mai multe lucruri pe care le vom propune în perioada următoare. În mod evident, adaptarea la rata inflației aplicată la alte categorii de bunuri și servicii. De ea trebuie să beneficieze și producătorii de medicamente generice din România”, a afirmat el.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că este posibil ca vârful în ceea ce privește numărul virozelor respiratorii să fie atins în perioada 15 ianuarie – 10 februarie 2023.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE