Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Farmaciștii independenți, în grevă japoneză. De trei luni, CNAS nu a plătit medicamentele compensate eliberate de farmacii

Românii reușesc tot mai greu să-și cumpere medicamente compensate. Unii pacienți cu boli cronice sunt nevoiți să vină din provincie până la București pentru a cumpăra ce le trebuie. De vină ar fi fondurile insuficiente.

De trei luni, farmaciile nu au primit bani de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru medicamentele compensate pe care le-au eliberat. Unele farmacii cumpără medicamente din bugetul propriu, dar altele nu-și mai permit s-o facă. Situația este similară și în farmaciile din spitale. Pentru a trage un semnal de alarmă, farmaciștii independenți din toată țara au intrat în grevă japoneză.

Maria Șerban vine în fiecare lună din Urziceni în București pentru a-și lua un tratament costisitor pentru cancer. Îl găsește într-o singură farmacie din Capitală. Lipsește de pe stocurile altor farmacii din cauza întârzierilor de plată de la CNAS. Drumul până în capitală e singura ei soluție.

Maria Șerban, pacient cu cancer: ”Noi nu ne descurcăm, că nu avem cum. N-avem atâția bani, suntem la pensie.”

Mihaela Paraschiv, unul dintre farmaciștii care au intrat în grevă japoneză, susține că a fost nevoită să ia un credit pentru a putea cumpăra medicamentele, pe care în mod normal trebuie să le achite statul. 

Mihaela Paraschiv, farmacist independent: ”În acest moment, farmaciile independente sunt blocate la furnizori. Nu putem elibera medicamente pentru pacienții noști sau facem eforturi extraordinare. E a treia lună în care nu suntem plătiți, ceea ce înseamnă că farmaciile creditează statul român. Pentru farmacia pe care o reprezint cifrele sunt destul de mari pentru că asigurăm medicamente pe oncologie, hematologie. Per total, 6 milioane de lei pe lună.”

Situația agravează starea de sănătate a pacienților

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: ”Facem eforturi astfel încât la nivelul guvernului să găsim o soluție și a fost găsită deja, 2,1 miliarde de lei au ajuns în plus la CNAS.”

Răzvan Prisada, Președintele Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România: ”Există și o aprovizionare insuficientă. Există cantități în piață, dar nu sunt suficiente, pentru a acoperi solicitările dintr-o anumită perioadă. Putem gestiona doar uitându-ne la cifrele de la CNAS. În condițiile în care datele nu sunt actualizate, atunci ne este foarte dificil să anticipăm nevoia.”

Situația este gravă și la nivelul spitalelor, care nu au fonduri pentru medicamente și tratamente. Din 2017, Marian suferă de o boală neurologică autoimună pentru care are nevoie de tratament cu imunoglobulină. Pentru că nu există fonduri suficiente, din 8 doze necesare pe an, primește doar două. Acest lucru, i-a agravat mult starea de sănătate. În aceeași situație sunt alți peste 300 de pacienți români, care nu au acces la un tratament alternativ.

Marian Ciopec, pacient: ”În cursul acestui an, situația la tratament s-a degrada foarte mult. Spitalul a putut cumpăra două doze la zece pacienți. Medicii trebuie să aleagă între pacienții care trăiesc și cei care nu. Eu mă deplasez acum cu bastonul. Este un scenariu fericit. Am fost o persoană foarte activă, înainte să fi existat aceste carențe de imunoglobulină. Dacă aș fi primit măcar 3 doze sau 4, la momentul acesta am putea fi avut această discuție mergând într-un parc.”

Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice: ”La ora actuală sunt datorii foarte mari făcute de farmacii și de spitale. Unele dintre spitalele cu care am discutat ne-au semnalat că nu pot face achiziții de medicamente, pentru că nu au buget. Și în momentul în care vor veni banii, achizițiile durează, ceea ce poate duce la întreruperi de tratament. Momentan, nu putem vorbi decât de o săptămână două. Dacă nu se va lua o soluție urgentă, cu siguranță vor fi probleme mari pentru pacienți.”

În urmă cu o săptămână, Guvernul a alocat din Fondul de Rezervă 500 de milioane de lei pentru medicamente şi programe de sănătate și alte 200 de milioane de lei pentru spitale. CNAS caută soluții, au transmis reprezentanții instituției.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE