Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cresc salariile angajaților din casele de asigurări de sănătate. Decizia ar putea pune capăt blocajului din sistemul sanitar

Deputații au votat legea care majorează salariile angajaților din casele de asigurări de sănătate. Se încheie astfel o săptămână de proteste și blocaj instituțional.

Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege cu 203 voturi pentru, unul împotrivă și 55 de abțineri.

În urma acestui vot pentru această majorare a salariilor personalului din CNAS, o majorare de până la 30%, este de așteptat ca angajații CNAS să anunțe încetarea acestui protest.

Una dintre principalele lor revendicări se referea la nevoia indexării salariilor rămase la același nivel din 291 încoace cu rata inflației. Potrivit acestui proiect lege, se va veni cu o majorare diferențiată în funcție de anumite criterii, o majorare care va duce la creșterea indemnizațiilor personalului CNAS cu 20-30%.

Se mai așteaptă și rezolvare problemei penuriei de angajați. În ultimii ani, din cauza nivelului scăzut de salarizare, din cei 4.000 de angajați cai CNAS care existau la nivelul întregii țări, acum mai există 2.500.

Această decizie politică ar putea să creeze unele probleme dacă, pe de o parte, se vor debloca plățile către spitale și serviciile asociate, pe altă parte, reprezentanții coaliției de guvernare trebuie să poarte o discuție cu oficialii de la Bruxelles pentru că unul dintre angajamentele asumate de țara noastră pe PNRR, acela de venire cu o lege a salarizării unitare, este astăzi încălcat pentru că s-a venit cu o lege separată pentru anumite categorii profesionale bugetate. Drept urmare, trebuie găsit aici un accept din partea Comisiei Europene cu privire la această nouă măsură.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu mai face plăți către spitale începând de duminică. Spitalele de stat nu vor mai putea să cumpere instrumentar medical sau să repare o ușă defectă la un salon. Mai mult, doctorii riscă să rămână fără banalele fișe de observație, extrem de importante în tratamentul și monitorizarea pacienților. Asta, pentru că ordonanța care taie cheltuielile bugetare afectează major funcționarea sistemul medical din România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE