Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Miză economică sau extravaganță? Klaus Iohannis și-a început turneul de zece zile în Africa. Prima oprire: Kenya

Klaus Iohannis și-a început turneul de zece zile în Africa. Șeful statului și Carmen Iohannis au ajuns luni seară în Kenya. Un turneu ale cărui cheltuieli vor rămâne, cu siguranță, secretizate, așa cum s-a întâmplat și cu deplasările din Japonia, Emiratele Arabe, America de Sud sau Azerbaidjan.

Cuplul prezidențial a fost întâmpinat pe aeroport de mai mulți oficiali kenyeni.

Klaus Iohannis urmează să ajungă și în Tanzania, Senegal și Cabo Verde. Totodată, în aceste țări, preşedintele se va întâlni cu tineri care au studiat în România.

Miză economică sau extravaganță?

Vizitele în străinătate ale lui Klaus Iohannis au atras numeroase critici, odată cu secretizarea costurilor pentru închirierea unor avioane private. Statul român nu deține în acest moment o aeronavă pentru deplasarea președintelui sau a premierului.

Până la sfârșitul lunii septembrie, președinția cheltuise 30 de milioane de lei, adică cu trei milioane în plus față de bugetul alocat. La începutul lunii noiembrie, Guvernul a suplimentat bugetul Administrației Prezidențiale cu peste 7,5 milioane de lei din Fondul de rezervă și a fost, astfel, evitată rectificarea bugetară și riscul ca Parlamentul să taie anumite cheltuieli.

Călătoria președintelui României, împreună cu soția sa, pe tărâm african, a început așadar în Kenya. Până acolo, Klaus Iohannis a avut un drum lung, dar pe care, așa cum știm, l-a parcurs cu avionul privat de lux pe care îl închiriază la costuri care nu constituie date publice.

Care sunt relațiile comerciale dintre România și statele africane

Turneul african al lui Klaus Iohannis: Kenya -> Tanzania -> Republica Capului Verde -> Senegal

Datele despre acest subiect nu sunt ușor de obținut, instituțiile de la noi din țară trecând acest capitol la Și altele. Potrivit Organizației Mondiale a Comerțului, însă, în 2022, exporturile României către Kenya au fost în valoare de peste 16 milioane de dolari.

Din Kenya, președintele și Carmen Iohannis vor zbura cu același avion către Tanzania. Un drum mai scurt, pentru că cele două țări sunt vecine. Când vine însă vorba de relațiile comerciale dintre România și Tanzania, aici avem proporții mult mai mici. Anul trecut, România a exportat mărfuri în valoare de aproape 1,5 milioane de dolari către Tanzania, dar a importat ceva mai mult, aproape 2,5 milioane de dolari.

Din Tanzania, zborul către următoarea țară vizitată, Republica Cabo Verde, sau Insulele Capului Verde, e ceva mai lung. Opt mii de kilometri. Dar și miza relațiilor comerciale e remarcabilă. În 2022, am exportat mărfuri în valoare de 476 de mii de dolari către această țară și am importat de 217 mii de dolari.

Ultima țară din această călătorie este Senegal. Aici, exportăm anual mărfuri în valoare de aproape șase milioane de dolari și importăm din Senegal în valoare de 58.4 mii de dolari. Cu siguranță, relațiile economice dintre România și Senegal au de unde să crească.

Hai să vedem tabloul complet al turneului lui Klaus Iohannis împreună cu soția lui pe tărâm african: patru țări în 10 zile și peste 20.000 de kilometri parcurși cu avionul.

Expert: „Cu aceste țări, noi nu facem mare lucru din punct de vedere economic”

Profesorul universitar Cristian Păun a vorbit la Euronews România despre vizitele lui Klaus Iohannis și a spus că miza nu este deloc una economică, așa cum susține administrația prezidențială, cât mai degrabă vorbim despre extravaganțe ale președintelui.

Cristian Păun: „Există o Administrație Prezidențială care face aceste alegeri (n.r. - ale statelor vizitate), iar aceste alegeri sunt întotdeauna motivate, cu argumente solide în spate. Cu aceste țări, noi nu facem mare lucru din punct de vedere economic pentru că ele sunt țări sărace, nu prea ai ce să vinzi acolo, deci nu o să vedem niște exporturi spectaculoase și nici nu o să vedem niște creșteri de exporturi românești în aceste țări în urma acestor vizite”.

„Din aceste țări, în general, importăm. Importăm fie bunuri pe care nu le producem aici din motive climatice - banane, de exemplu - deși le coacem la noi, le aducem de pe acolo și, în general, importăm resurse minerale. (...)”

„Deci, avem alegerea acestor vizite, care se face de către o Administrație Prezidențială, și doi, ceea ce se întâmplă acolo când ajunge președintele României. În general, aceste vizite eu le văd ca fiind vizite în care președintele pleacă cu pachetul de oameni de afaceri din România interesați de aceste regiuni și care să și semneze, eventual, niște pre-acorduri economice, adică să aibă o puternică tentă economică”.

„Pe de altă parte, mă aștept ca aceste vizite să fie chiar mai dese în state care chiar contează pentru economia Româniniei. (...)”.

„Rezultatele (n.r. - turneului făcut în Africa) nu pot fi optimiste pentru că acele țări sunt țări care nu contează. Nici în economia României, nici în economia globală. Sunt vizite - sper eu - cu un sens economic, dar din ce am văzut agenda și din ce am văzut tipul țărilor vizitate - din punctul meu de vedere - nu poate fi vorba despre așa ceva. E clar că nu există o rațiune economică concretă în aceste vizite și ajung, poate, la a treia observație pe care aș face-o și anume că toate aceste vizite ar trebui însoțite și de niște indicatori de performanță asumați. Câte contracte s-au semnat, câte vânzări s-au făcut în urma acestor vizite prezentate nouă, cei care plătim din buzunarul nostru, care devine tot mai sărac, plătind aceste vizite care au toate șansele să devină simple extravaganțe, tichii de mărgăritar ale unui stat bananier”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE