Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cursurile inspirate de celebrități, tot mai populare în universitățile din Europa și SUA

Cursurile despre celebrități au devenit din ce în ce mai populare în universitățile din SUA și Europa. Profesorii îmbină materia didactică cu cultura pop, iar studenții sunt încântați că pot învăța și se pot distra în același timp.

Taylor Swift, unul dintre cele mai populare exemple

Studiile de drept sunt asociate, de obicei, cu săli de clasă sufocante și o mulțime de examene. Cu toate acestea, un profesor de drept din Dakota de Sud este pe cale să schimbe această situație. În semestrul următor, el și studenții săi neînfricați vor să își îndrepte atenția către Taylor Swift, potrivit Euronews Culture.

Sean Kammer a vrut ca la cursul său de scriere juridică să apeleze la muzică și artă pentru a-și ajuta studenții să regândească limbajul juridic și să elaboreze argumente convingătoare. Cel care s-a autointitulat "Swiftie" (n.red. fan Taylor Swift) s-a gândit că o concentrare pe artistă era, de asemenea, o modalitate de a se conecta cu studenții săi.

Nici în cele mai nebunești vise ale sale, Kammer nu s-a așteptat la atenția pe care a generat-o anunțul - cursul s-a umplut rapid, iar absolvenții geloși chiar au luat legătura cu el.

"Reacția elevilor a fost incitantă", a spus el. "Dacă putem să ne distrăm în timp ce explorăm unele dintre aceste probleme sau aspecte teoretice complexe, cred că studenții vor fi inspirați să gândească mai profund și să se împingă mai departe."

Swifties de la Facultatea de Drept Knudson a Universității din Dakota de Sud nu sunt singurii care se distrează. Profesorii de drept din întreaga țară apelează din ce în ce mai mult la cultura populară și la celebrități pentru a atrage o nouă generație de studenți și pentru a contextualiza concepte complicate în lumea reală.

Beyonce, Rihanna și feminismul

Rihanna a fost jumătate din tematica unui curs predat la Universitatea americană din Texas, intitulat "Beyoncé Feminism, Rihanna Womanism"; Institutul Clive Davis al Universității din New York a organizat un curs despre Lana Del Rey, nominalizată la Grammy, intitulat "Topics in Recorded Music": Lana Del Rey"; iar în urma cazului de conservare legală a lui Britney Spears de anul trecut, Universitatea William Paterson din New Jersey a introdus un curs online intitulat în mod aventuros "#FreeBritney" - un curs a fost conceput pentru a explora tutela și conservarea ca o problemă legată de drepturile persoanelor cu dizabilități în ceea ce privește sistemul juridic.

Cursurile despre celebrități au captivat de ani de zile studenții universitari și postuniversitari din SUA, din ce în ce mai mult în cadrul cursurilor care analizează rasa și genul. Atenția acordată artiștilor de sex feminin și artiștilor de culoare este un semn al respectului din ce în ce mai mare față de aceștia și față de diferite moduri de exprimare artistică, a declarat Kinitra Brooks, profesor de engleză la Michigan State University.

Cursul lui Brooks despre albumul Lemonade al lui Beyonce și feminismul a fost atât de popular încât a publicat un suport de curs pe care îl pot folosi și alți profesori. Materialul din cultura pop oferă "relaționare imediată", ceea ce, în opinia lui Brooks, îi face pe studenți să fie mai predispuși să participe, să permită ca ideile lor să fie contestate și să fie dispuși să îl conteste și pe artist.

De ce au devenit aceste cursuri populare?

Bella Andrade, studentă în anul întâi la Universitatea de Stat din Arizona, așteaptă cu nerăbdare în fiecare săptămână cursul ei despre psihologia lui Taylor Swift. Autoproclamata "Swiftie" îi ascultă muzica de "o veșnicie", iar grupa ei include o gamă variată de fani.

"Cred că am dezvoltat o înțelegere mult mai profundă a diferitelor subiecte din psihologia socială", a spus Andrade, care este din Minneapolis. "Să iau subiecte despre care știam sau despre care am mai auzit înainte, dar să le aplic cu adevărat într-un sens la ceva în care sunt cu adevărat investită... consolidează cu adevărat sensul".

Cursurile care încorporează cultura pop oferă un context diferit pentru elementele fundamentale pe care studenții le învață în cursurile tradiționale, a declarat Cathy Hwang, care a predat anul trecut un curs de drept corporatist la Universitatea din Virginia, inspirat de serialul "Succesiunea".

Cursul a investigat chestiunile juridice - și adesea duplicitare - ale serialului, cum ar fi preluările ostile și legea valorilor mobiliare. Hwang a declarat că a încercat să implice și să cultive dragostea pentru învățare în rândul studenților care "au crescut cu interacțiuni cu tehnologia și cultura pop diferite de cele pe care le-am avut eu".

"Pentru mine, nu contează atât de mult care este stilul meu de predare, ci care este stilul de învățare al studenților?". a spus Hwang. "Cred că este important, ca profesor, să continui să evoluezi și să încerci să-i întâlnești pe elevi acolo unde sunt ei."

Cursurile cu celebrități au devenit populare și în Europa

La începutul acestui an, o universitate belgiană a lansat ceea ce se crede a fi primul curs de literatură din Europa inspirat de Taylor Swift. Se spune că cursul opțional de la Universitatea din Ghent va evidenția temele, stilurile și tehnicile unor scriitori literari istorici celebri din perspectiva superstarului pop american.

Astfel, de exemplu, întrucât multe dintre cântecele cântăreței de 33 de ani sunt inspirate din literatură - atât din punct de vedere liric, cât și tematic - clasici precum "Romeo și Julieta", "Jane Eyre" și "Aventurile lui Alice în Țara Minunilor" vor fi studiați prin prisma penelului cântăreței.

Franța, la rândul ei, a îmbrățișat-o pe Beyoncé, prestigioasa și foarte selectiva școală franceză École Normale Supérieure (ENS) anunțând anul trecut că își pune studenții în formare și organizează o serie de seminarii de neînlocuit despre Queen B. Intitulate "Beyoncé: nuanțele unei simbol", seminariile își propun să reflecteze asupra noțiunilor de cultură și reprezentativitate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE