Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum influențează inteligența artificială industria muzicii. Solistul trupei Byron: ”Peste câțiva ani o să râdem de frica prezentă”

Inteligența artificială a ajuns și în domeniul muzicii și are capacitatea de a produce piese întregi și chiar albume. În direct la Euronews România, Dan Byron, solistul trupei Byron, a recunoscut că în industria muzicală există temeri potrivit cărora ”vom fi înlocuiți de variante AI” peste câțiva ani, însă noua tehnologia poate veni în sprijinul artiștilor pentru a-și extinde procesul creativ.

Invitați la emisiunea ”Bună ziua, România”, Dan Byron și Andrei Ilie, toboșarul trupei Byron, au vorbit despre dezvoltarea tehnologiei de inteligență artificială poate ajuta industria muzicală.

Dan Byron, solist trupa Byron: ”Nu cred că putem încă să ne dăm seama acum, dar în mod sigur peste câțiva ani o să râdem de frica prezentă. Probabil că o să ni se pară foarte natural să intrăm pe o platformă nouă și, de ce nu, să zicem că vrem să ascultăm un album cu Freddy Mercury cântând în thailandeză sau muzică reggae”

Întrebați dacă inteligența artificială va face să dispară latura umană atunci când vine vorba despre compunerea pieselor, membrii trupei Byron cred că noua tehnologie ar putea fi, de fapt, un ajutor în procesul creativ.

Andrei Ilie, toboșar: ”Inteligența artificială nu ar trebui neapărat să fie un impediment, probabil cum majoritatea instrumentiștilor îl privesc astăzi.

E o frică în general că la cum moment dat cu toții vom fi înlocuiți de variante AI ale noastre, dar nu e chiar așa, pentru că la un moment dacă te înveți să lucrezi cu AI-ul, poți să îți extinzi procesul creativ.

Cel puțin, declarația celor care dezvoltă latura aceasta de inteligență artificială nu este că vor înlocuiască elementul uman dintr-o ecuație creativă, în niciun caz. Ei vor să extindă procesul creativ. E foarte frumos să te joci cu extensia asta pe care poate să ți-o ofere tehnologia în procesul creativ.”

Dan Byron, solist trupa Byron: ”Un AI ar putea să îți dea variante de acorduri pentru o anumită stare”

Dan Byron, solist trupa Byron: ”Un AI ar putea să îți dea variante de acorduri pentru o anumită stare; înlănțuiri de acorduri care să își aducă ție un anumit vibe”

Andrei Ilie, toboșar: ”Să îți dea variante pentru ceea ce ai tu de spus. Să gândească un pic altfel decât ai face-o tu în mod normal”

Cât despre posibilitatea ca sistemele de inteligență artificială să ”împrumute” vocile unor artiști din piese deja lansate, Dan Byron consideră că este nevoie de reglementări clare în acest domeniu aflat în dezvoltare.

Dan Byron, solist trupa Byron: ”O să se poată de la un anumit punct încolo. Cea mai importantă discuție este cum vor fi reglementate treburile astea pentru că dacă tu îmi iei vocea mie, cineva trebuie să mă plătească și pe mine, să-mi plătească niște drepturi”

Trupa Byron, despre muzica piratată și dispariția Filelist

Dan Byron, solist trupa Byron: ”Filelist este mai mult orientat către filme și mai puțin către muzică, iar noi fiind cum o trupă de nișă suntem și mai puțin prezenți acolo pentru că nu există interes pentru că nu există interes destul.

Dacă aș găsi albumul nostru pe o platformă de torrente, n-aș avea avea ceva împotrivă. Sunt foarte mândru că cineva l-a pus acolo pentru că înseamnă că prezintă interes”

Andrei Ilie, toboșar: ”Linia gratuității, pentru că despre asta este vorba atunci când e vorba de piraterie. Oamenii primesc ceva gratuit pentru care în mod normal ar trebui să plătească, însă de când cu serviciile de streaming, linia gratuității oricum s-a mutat mult în jos. Indiferent dacă a pirata înseamnă a primi ceva complet gratis, asta versus a plăti cinci euro pe lună ca să ai la deget toată muzica din univers, cred că este o variantă”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE