Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Filelist s-a închis după care nu s-a mai închis. Locul din care o generație întreagă și-a descărcat filmele și jocurile preferate a avut numeroase probleme cu legea în ultimii ani, a ajuns să fie înregistrat în Oceanul Indian, dar a continuat să fie folosit în țara noastră. Există însă implicații legale și chiar morale în utilizarea acestor servicii, însă nu sunt de neglijat nici riscurile informatice la care ne expunem.

Anunțul că Filelist, cel mai mare site de torrente din România, se închide a venit ca un șoc pentru o bună parte din comunitatea online din România. Administratorul platformei a explicat că a ajuns la această decizie pentru că "un număr imens de useri au și date sensibile ce nu pot fi lăsate pe mâinile oricui", dar și pentru că există posibilitatea unor "abuzuri mari". Totuși, câteva zile mai târziu, același administrator a anunțat că s-a răzgândit, iar Filelist rămâne online.

Sunt legale site-urile de torrente?

Aceste platforme funcționează într-o zonă gri a internetului. De altfel, chiar Filelist a avut în trecut probleme cu legea. Domeniul .ro a fost închis de autoritățile de la noi, dar platforma a reapărut pe un domeniu localizat pe Teritoriul Insulelor Britanice din Oceanul Indian.

În practică, torrentele nu sunt ilegale. Platformele sunt gândite ca modalități de a transfera fișiere mari între utilizatori. Problemele de legalitate apar atunci când fișierele transferate sunt protejate de drepturi de autor, așa cum este cazul filmelor sau a jocurilor video.

Ce riscuri implică utilizarea torrentelor?

În primul rând, unele torrente pot conține viruși informatici care "să deschidă" căi de acces către dispozitivul utilizat. De asemenea, accesul pe aceste platforme expune date sensibile. Ca de exemplu adresa IP. Nu în ultimul rând, există riscul de a descărca fișiere care, ulterior, nu funcționează.

Platformele de tipul Filelist au scăzut în popularitate odată cu apariția celor de streaming. În trecut, pentru a viziona un episod din serialul preferat, erau necesari mai mulți pași. Astăzi, tot mai mulți preferă să acceseze o platformă de streaming și să nu mai descarce în dispozitiv materialele pe care vor să le vizioneze sau să le asculte.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE