Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

#TheCube - Inteligența Artificială schimbă piața muncii. Ce joburi sunt în siguranță și ce domenii dispar până în 2030

Inteligența artificială evoluează și schimbă lumea. Inclusiv piața muncii. Forumul Economic Mondial spune că 23% dintre joburile existente acum vor arată mult diferit în următorii 5 ani ca urmare a dezvoltării tehnologiei AI.

Astfel, în timp ce unele joburi vor fi în siguranță și chiar vor beneficia de pe urma avansului tehnologic, altele vor dispărea sau vor fi automatizate aproape în totalitate. 

Ce să NU faci după ce termini liceul

Desigur, fiecare dintre noi ar trebui să își urmeze pasiunile și să facă acea muncă de pe urma căreia obține satisfacție. Însă specialiștii atrag atenția asupra unor domenii sau joburi care ar putea să dispară ca urmare a dezvoltării și popularizării instrumentelor dotate cu Inteligență Artificială. 

Gestionarea manuală a datelor. Mare parte din aceste sarcini au fost deja automatizate, iar trendul se va păstra. Instrumentele utilizate de către companii sunt mai eficiente și mai precise, astfel că tentația de a renunța la componenta umană crește.

Sarcinile repetitive de pe liniile de asamblare. Odată cu dezvoltarea roboților industriali dotați cu inteligență artificială, multe dintre sarcinile repetitive sunt acum realizate de către mașini. Avantajul este de partea tehnologiei, pentru că roboții pot munci mai mult, mai eficient și cu costuri mai mici. 

Vânzările prin telefon și serviciile de suport-clienți. Chat GPT deja funcționează ca un asistent virtual, iar companii din diferite domenii au început să folosească boți capabili să gestioneze măcar o parte a relației cu clienții. 

Anumite sarcini pot fi automatizate în astfel de procese, iar în situațiile în care companiile constată că au de gestionat o anumită tipologie de probleme, vor fi tot mai tentate să apeleze la soft-uri care automatizează rezolvarea lor. Chiar dacă în acest domeniu va mai fi nevoie de empatie pentru a convinge pe cineva să cumpere sau pentru a înțelege problema clientului, interacțiunea umană va fi mult limitată în viitor. 

Crearea de conținut și componenta de documentare. În domeniul Dreptului, componenta de documentare, analiză a documentelor și redactarea unor acte sunt sarcini care ar putea fi automatizate în viitorul foarte apropiat.

Ce joburi ar putea să nu fie afectate de dezvoltarea AI

O analiză făcută la University of Southern California arată că cele mai multe dintre joburile din domeniul medical sunt „în siguranță” în raport cu dezvoltarea inteligenței artificiale și popularizarea instrumentelor de automatizare. Asta în primul rând pentru că grija umană și empatia nu vor putea replicate cu ajutorul roboților. 

În 2022, costurile atacurilor cibernetice au crescut cu 10% față de 2021, iar predicțiile sunt sumbre: în 2025, infracțiunile cibernetice vor produce pagube de peste 10.5 trilioane de dolari la nivel global. Prin urmare, nevoia de specialiști în securitate cibernetică este din ce în ce mai mare, de la an la an. 

Analiza USC mai arată că locurile de muncă din domeniul psihoterapiei, al educației sau al Dreptului se numără printre cele în care și în viitor va fi nevoie de oameni. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE