Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

#TheCube. Vedetele de peste Ocean, transformate în avataruri virtuale

Kendall Jenner îți spune cum ar trebui să gestionezi relația pe care o ai cu șefii tăi. Chris Paul te învață să joci golf. Iar cu Tom Brady dezbați noutățile din sport. Așa ar putea arăta o zi normală de pe social media odată cu noua idee a celor de la Meta, compania-mamă a Facebook și Instagram.

Meta a plătit milioane de dolari pentru a putea folosi imaginea mai multor vedete, transformate în avataruri virutale capabile de conversații text. Însă viitorul, spune expertul media Dragoș Stanca, e la mâna noastră, pentru că și noi ne vom putea crea propriile variante digitalizate.

Dublura digitalizată a lui Kendall Jenner se numește Billie. Are deja cont de Instagram. Chris Paul, conducătorul de joc din NBA, este Perry și este expert în golf. Zeci de avataruri care folosesc imaginea unor vedete arhi-cunoscute în SUA au fost trimise în lume de compania Meta. Este parte a efortului lui Mark Zuckerberg de a pregăti Metaversul, un proiect în care a investit deja peste 36 de miliarde de dolari.

Câți bani au primit vedetele

Pentru moment, avatarurile-vedetă pot fi contactate prin mesaje text. Pentru că tehnologia este în curs de dezvoltare, utilizatorii sunt avertizați că ar putea fi induși în eroare și că acuratețea informațiilor nu este garantată. Variante ale acestor avataruri pentru discuții prin video vor fi disponibile într-un viitor apropiat, a mai anunțat Meta.

Potrivit Business Insider care citează The Information, vedetele implicate în proiect au primit cinci milioane de dolari pentru a ceda drepturile de utilizare a imaginii lor. Acestea sunt folosite în mod etic și precizând explicit că interacțiunea este cu un avatar digital. Imaginile create sunt marcate ca fiind opera unui AI.

Ne vom putea crea propriul avatar digital

Meta a anunțat că pregătește și un AI Studio, adică o aplicație care să le permită utilizatorilor să își creeze propriul avatar digital, iar acesta să fie antrenat și folosit în diverse scopuri. Expertul media Dragoș Stanca spune că această idee deschide o nouă lume digitală.

Dragoș Stanca, expert media: "Din ce în ce mai mult se dorește automatizarea producției de conținut. Nu ar fi neapărat o problemă dacă tu ai vorbi cu avatarul meu digital, creat etic cu acordul meu și antrenat să folosească toată baza de cunoștințe pe care eu am acumulat-o de-a lungul carierei. Poate am avut o noapte dificilă sau poate nu sunt în cea mai bună formă, nu sunt suficient de coerent și nu spun cu adevărat ce aș putea să spun și să fie valoros pentru cei care mă ascultă. Un asistent ar putea să fie mai convingător și mai coerent decât mine."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE