Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ONU acuză Israelul de crime împotriva umanității în Fâșia Gaza: Există riscul unui genocid împotriva poporului palestinian

Organizația Națiunilor Unite acuză Israelul de crime împotriva umanității și cere încetarea imediată a focului pentru a asigura accesul populației din Fâșia Gaza la alimente, apă, medicamente și combustibil.

"Asediul total al Fâșiei Gaza, împreună cu ordinele de evacuare irealizabile și relocarea forțată a populație, reprezintă o încălcare a dreptului internațional umanitar și penal”, se arată într-un comunicat al Oficiului Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului.

Potrivit experților ONU, aceste acțiuni sunt „de o cruzime de nedescris", iar campania în curs de desfășurare a Israelului are ca rezultat crime împotriva umanității în Gaza.

Experții ONU atrag atenția, de asemenea, că „înfometarea civililor ca metodă de război este interzisă de dreptul internațional umanitar și penal.”

UNHCR: Atacul asupra spitalului Al Ahli este o atrocitate

Experții ONU și-au exprimat indignarea față de atacul asupra spitalului Al Ahli din orașul Gaza, în urma căruia peste 470 de civili au fost uciși, iar alte sute de persoane au rămas blocate sub dărămături. Bombardamentul a avut loc, după ce Israelul a lansat două avertismente potrivit cărora un atac asupra spitalului era iminent în cazul în care oamenii din interior nu erau evacuați.

”Atacul asupra spitalului Al Ahli este o atrocitate. Suntem la fel de indignați de lovitura mortală din aceeași zi asupra unei școli UNRWA ( Agenția Organizației Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni din Orientul Apropiat) situată în tabăra de refugiați Al Maghazi, care adăpostea aproximativ 4.000 de persoane strămutate, precum și asupra a două tabere de refugiați dens populate", au declarat reprezentanții Oficiului Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (UNHCR).

Specialiștii au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că Israelul își înăsprește asediul de 16 ani asupra enclavei și a populației sale și ocupația de lungă durată, motiv pentru care 2,2 milioane de persoane sunt private de alimente esențiale, combustibil, apă, electricitate și medicamente. Se estimează că 50.000 de femei însărcinate din Gaza au nevoie urgentă de îngrijire prenatală și postnatală.

Potrivit reprezentanților UNHCR, Consiliul de Securitate al ONU a condamnat în mod repetat folosirea înfometării civililor ca metodă de război, care este interzisă de dreptul internațional umanitar și penal. Refuzarea ilegală a accesului umanitar și privarea civililor de obiectele indispensabile supraviețuirii lor reprezintă, de asemenea, o încălcare a dreptului umanitar internațional, au avertizat experții.

Oficialii UNHCR au avertizat că distrugerea locuințelor și a infrastructurii civile, în mod intenționat și sistematic, întreruperea apei potabile, a medicamentelor și a alimentelor esențiale sunt în mod clar interzise de dreptul penal internațional.

"Tragem un semnal de alarmă: Există o campanie în curs de desfășurare a Israelului care are ca rezultat crime împotriva umanității în Gaza. Având în vedere declarațiile făcute de liderii politici israelieni și de aliații lor, însoțite de acțiuni militare în Gaza și de escaladarea arestărilor și a crimelor în Cisiordania, există, de asemenea, riscul unui genocid împotriva poporului palestinian", au declarat experții.

Aproape un milion de persoane au fost strămutate în Fâșia Gaza.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE