Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Biden promovează soluția celor două state în Orientul Mijlociu. ”Am cerut Guvernului Israelului să nu se lase purtat de furie”

Președintele american Joe Biden și-a reafirmat viziunea potrivit căreia soluția celor două state este cea mai viabilă pentru a pune capăt conflictului palestiniano-israelian. De asemenea, liderul de la Casa Albă a cerut din nou Israelului ”să nu se lase purtat de furie” ca urmare a atacurilor comise de gruparea Hamas începând din 7 ocrombrie, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

”Am cerut Guvernului Israelului să nu se lase purtat de furie”, a afirmat președintele SUA, Joe Biden, într-un discurs din Biroul Oval al Casei Albe.

Biden a comparat atacurile Hamas din Israel cu atentatele de la 11 septembrie

Biden a comparat contextul tensionat cu care se confruntă Israelul în prezent cu ceea ce au trăit Statele Unite după atacurile din 11 septembrie 2001, când mulţi americani au fost furioşi şi s-au făcut ”greşeli” în ceea ce priveşte răspunsul Washingtonului la adresa terorismului, în căutarea dreptăţii.

”În vremuri ca acestea, când frica şi suspiciunea, furia şi revolta sunt puternice, trebuie să acţionăm mai mult ca oricând pentru a ne păstra valorile care ne fac ceea ce suntem, o naţiune a libertăţii religioase şi a libertăţii de exprimare”, a menționat Biden.

De altfel, liderul de la Casa Albă a încercat să tempereze discursul belicos din ultimele zile și a subliniat că sprijinul său pentru Israel a fost la fel de clar ca și până acum. Biden a anunțat că va cere vineri Congresului o alocare bugetară urgentă pentru Israel pentru a se apăra. Ajutorul s-ar putea ridica la 14 miliarde de dolari.

”Este o investiţie inteligentă care va plăti dividende pentru securitatea americană generaţii de acum încolo", a spus Biden.

"Leadership-ul american este ceea ce ţine lumea unită. Alianţele Americii sunt ceea ce ne face pe noi, America, să fim în siguranţă", a adăugat liderul de la Casa Albă.

Joe Biden: ”Nu putem renunţa la soluţia celor două state”

Preşedintele american şi-a reafirmat sprijinul pentru soluţia celor două state în conflictul israeliano-palestinian.

”Indiferent cât este de greu, nu putem renunţa la pace. Nu putem renunţa la soluţia celor două state", a punctat preşedintele american, conform sursei citate.

De asemenea, Biden s-a referit în discursul său şi la consecinţele sociale care derivă din cauza războiului din Gaza şi a declarat că în ultimele zile vechile temeri ale trecutului au reînviat.

"Familiilor evreieşti le este teamă că vor fi atacate în şcoli", în timp ce vedem din nou "islamofobia şi neîncrederea pe care le-am văzut după 11 septembrie" 2001.

Preşedintele s-a referit la uciderea, săptămâna trecută, la Chicago, a unui băieţel palestinian în vârstă de şase ani, a cărui mamă a fost grav rănită, în ceea ce procuratura consideră a fi o crimă motivată de ură.

Cu toate că sprijinul pentru Israel din partea Congresului SUA este aproape unanim, în ultimele zile au avut loc proteste în orașe din Statelor Unite în favoarea Palestinei şi împotriva participării americane la conflict.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE