Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Joe Biden: Hamas și Putin vor să distrugă democrația. Președintele american a spus că este vital ca Israel și Ucraina să iasă victorioase

Hamasul palestinian şi preşedintele rus Vladimir Putin vor fiecare să "nimicească" democraţii, a afirmat Joe Biden joi seară într-un discurs foarte solemn adresat naţiunii, în cursul căruia a anunţat că va cere Congresului american să finanţeze "urgent" ajutor pentru Israel şi Ucraina.

Statele Unite vor fi mai în siguranţă "pentru generaţii" dacă vor ajuta aceste două ţări în război, a insistat preşedintele american într-un rar discurs din Biroul Oval al Casei Albe.

"Hamas şi Putin reprezintă ameninţări diferite, dar au acest lucru în comun: vor să nimicească complet o democraţie vecină", a adăugat democratul de 80 de ani, care tocmai s-a întors de la Tel Aviv unde l-a asigurat pe premierul israelian, Benjamin Netanyahu, că Statele Unite sunt alături de ţara sa.

Președintele Joe Biden a declarat că este vital pentru securitatea națională a Americii ca Israelul și Ucraina să obțină victoria. Într-unul din puținele discursuri susținute din Biroul Oval al Casei Albe, președintele Biden a anunțat că va cere Congresului să finanțeze urgent ajutor pentru cele două țări, printr-o inițiativă legislativă estimată la 100 de miliarde de dolari.

”Dacă agresiunea internațională este lăsată să continue violențele vor continua, există riscul extinderii conflictelor și în alte regiuni ale lumii. Istoria ne-a învățat că, atunci când teroriștii nu plătesc un preț pentru acțiunile lor, când dictatorii nu plătesc un preț pentru agresiunea lor, aceștia provoacă mai mult haos, moarte și distrugere. Ei continuă. Iar costurile și amenințările la adresa Americii și a lumii continuă să crească”, a spus președintele american Joe Biden.

Joe Biden: "Vom apăra fiecare centimetru din NATO"

Totodată, Biden a remarcat că Putin refuză Ucrainei dreptul de a exista ca stat independent şi a avertizat că, dacă Occidentul încetează să susţină Kievul, conflictul s-ar putea extinde în alte părţi ale Europei, inclusiv la aliaţi din NATO, precum Polonia.

"Vom apăra fiecare centimetru din NATO", a reafirmat Biden, folosind cuvinte pe care le-a mai folosit şi înainte pentru a-şi arăta sprijinul faţă de principiul Alianţei de apărare colectivă, în care un atac împotriva unui membru este considerat un atac împotriva tuturor.

Adresându-se americanilor aflaţi în faţa televizoarelor din căminele lor, Biden a explicat într-un limbaj simplu că, deşi aceste conflicte par "foarte îndepărtate", ele sunt relevante, deoarece atât aliaţii, cât şi, mai ales, adversarii Americii urmăresc cum reacţionează naţiunea.

"Nu vom permite teroriştilor precum Hamas şi tiranilor precum Putin să reuşească. Refuz să permit să se întâmple aşa ceva. În vremuri ca acestea, trebuie să ne amintim cine suntem. Suntem Statele Unite ale Americii şi nu există nimic care să nu putem face dacă o facem împreună", a conchis preşedintele.

Discursul său a durat aproximativ 15 minute şi a fost transmis în direct pe principalele reţele de televiziune ale ţării.

Preşedinţii SUA susţin adesea astfel de discursuri atunci când doresc să transmită naţiunii un sentiment de gravitate şi urgenţă. Acesta este al doilea discurs al lui Biden rostit din Biroul Oval de la preluarea mandatului în 2021, după un alt discurs pe care l-a ţinut în iunie privind plafonul datoriei, aminteşte EFE.

Potrivit analiștilor, președintele Biden speră că, prin această inițiativă legislativă, Congresul american va da undă verde alocării de fonduri către Israel și Ucraina. Discursul său vine la o zi după vizita în Israel. Acolo, președintele american s-a întâlnit cu premierul Benjamin Netanyahu și a făcut presiuni pentru acordarea de asistență umanitară sporită palestinienilor din Fâșia Gaza.

Biden va cere Congresului sprijin pentru Israel

Joe Biden a declarat că va cere Congresului SUA „un pachet de sprijin fără precedent pentru apărarea Israelului”. El a mai spus că ajutorul va include muniție pentru Iron Dome.

”Voi trimite Congresului o cerere urgentă de buget pentru a finanța nevoile de securitate națională ale Americii, pentru a sprijini partenerii noștri esențiali, inclusiv Israelul și Ucraina”, a mai spus Joe Biden.

Oficialul a declarat că nu se așteaptă ca Biden să dezvăluie detalii specifice cu privire la acest ajutor. Jake Sullivan, Consilierul președintelui pe probleme de Securitate Națională, a declarat săptămâna aceasta că cererea de ajutor pentru Israel va fi făcută în paralel cu o altă solicitare pentru mai multe echipamente militare pentru Ucraina.

"Președintele a spus clar că va merge în Congres cu un pachet de finanțare pentru Ucraina, precum și cu un sprijin continuu pentru Israel", a declarat Sullivan.

Casa Albă a oferit puține detalii cu privire la amploarea ajutorului pe care îl va solicita pentru Israel și Ucraina. Dar mai multe persoane familiarizate cu planul spun că se așteaptă ca Biden să ceară Congresului, în zilele următoare, aproximativ 100 de miliarde de dolari în fonduri de urgență pentru înarmarea Israelului, Ucrainei și Taiwanului și pentru fortificarea graniței dintre SUA și Mexic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE