Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sfaturi de călătorie pe fondul războiului dintre Israel și Hamas: Cât de sigur e să călătorești în Egipt, Turcia Iordania și Liban

Israelul continuă să bombardeze Gaza - unde locuiesc peste 2 milioane de locuitori - după ce gruparea militantă Hamas a lansat un atac surpriză la sfârșitul săptămânii trecute.

Peste 1.400 de persoane din Israel au fost ucise în atacul grupării islamice. Aproape 2.700 de persoane din Gaza au fost ucise în bombardamentele de ripostă ale Israelului.

Guvernele UE au avertizat deja împotriva tuturor călătoriilor în Israel și în teritoriile palestiniene ocupate, cu excepția celor esențiale, potrivit Euronews Travel.

Însă călătorii ar trebui să dea dovadă de prudență și atunci când vizitează anumite zone din țările vecine sau apropiate. Iată ce trebuie să știți dacă v-ați rezervat o călătorie în Liban, Egipt, Iordania sau Turcia.

Este sigur să călătoriți în Liban?

Libanul, care se află la nord de Israel și are o graniță comună, pare să fie implicat în conflictul tot mai profund dintre Israel și Hamas.

Grupul militant Hezbollah a făcut deja schimb de rachete cu Israelul, iar tensiunile de-a lungul graniței sunt ridicate.

"Evenimentele din Liban se desfășoară rapid. Situația are potențialul de a se deteriora rapid și fără niciun avertisment. Rutele comerciale din Liban ar putea fi grav perturbate sau anulate în scurt timp, iar drumurile din întreaga țară ar putea fi închise. Dacă vă aflați în prezent în Liban, vă încurajăm să plecați acum, cât timp mai sunt disponibile opțiuni comerciale.", este sfatul dat de un oficial european.

Guvernele australian, american și european, inclusiv Irlanda și Franța, au emis avertismente de călătorie "interzisă" pentru Liban.

Este sigur să călătoriți în Egipt?

Deși Egiptul are o graniță comună cu Gaza și Israelul, țara nu a fost încă implicată în conflict. Punctul de trecere a frontierei Rafah ar putea fi deschis pentru a permite palestinienilor din Gaza să se refugieze în siguranță, dar în prezent este închis.

În ceea ce privește călătoriile internaționale, frontierele Egiptului rămân deschise, iar companiile aeriene și operatorii de pachete de vacanță continuă să opereze în mod normal în țară.

Zborurile către Egipt nu trec prin spațiul aerian israelian și nu au fost afectate de conflict până în prezent.

Cele mai multe dintre marile orașe egiptene și principalele obiective turistice ale Egiptului sunt situate departe de granița cu Israel și Gaza.

Stațiunea balneară Sharm el-Sheikh este cea mai apropiată, dar se află totuși la peste două ore și jumătate de mers cu mașina de cel mai apropiat oraș de frontieră și la peste cinci ore de granița cu Gaza.

Cairo, Alexandria, Hurghada și Luxor sunt situate și mai departe.

FCDO nu a emis o recomandare de "evitarea tuturor călătoriilor neesențiale" pentru Egipt, așa cum a făcut pentru Israel.

Prin urmare, dacă vă anulați călătoria în Egipt, este posibil să nu fiți eligibil pentru o rambursare sau să nu puteți cere banii înapoi de la asigurarea de călătorie.

Este sigur să călătorești în Iordania?

Iordania are graniță comună cu Israelul și Cisiordania (unul dintre teritoriile palestiniene ocupate), precum și cu Siria.

Săptămâna trecută, FCDO și-a actualizat liniile directoare privind călătoriile în Iordania, precizând că: "FCDO sfătuiește să se evite orice călătorie, cu excepția celor esențiale, la o distanță de 3 km de granița Iordaniei cu Siria."

De asemenea, a avertizat că punctele de trecere a frontierei dintre Iordania și Israel pot fi închise în scurt timp din cauza conflictului în curs de desfășurare. Cu toate acestea, majoritatea destinațiilor turistice din Iordania nu sunt afectate de instabilitate, iar zborurile către aeroporturile din Amman și Aqaba continuă să funcționeze în mod normal.

Dacă aveți un pachet de vacanță rezervat și alegeți să anulați, este puțin probabil să primiți o rambursare, cu excepția cazului în care destinația se află într-una dintre zonele interzise de FCDO.

Consiliul de turism al Iordaniei a emis o declarație în care subliniază că țara este o "destinație sigură și primitoare pentru turiștii din întreaga lume".

Este sigur să călătorești în Turcia?

Unii călători și-au exprimat îngrijorarea cu privire la vacanțele rezervate în Turcia, dar țara nu are graniță cu Israelul și se află la o distanță de 879 de kilometri.

Călătoriile în Turcia nu sunt afectate de conflictul dintre Israel și Hamas.

Ghidul FCDO avertizează în continuare împotriva tuturor călătoriilor către orice loc aflat la mai puțin de 10 kilometri de granița cu Siria și împotriva tuturor călătoriilor, cu excepția celor esențiale, către Sirnak și provincia Hakkari.

Punctele turistice importante, inclusiv Istanbul, Antalya și Cappadocia, precum și stațiunile de coastă, nu sunt afectate, iar companiile aeriene operează în mod normal în această țară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE