Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce Fâșia Gaza a fost numită "cea mai mare închisoare în aer liber". Granițele, dotate cu armament cu inteligență artificială

Problema umanitară este, în continuare, cea mai mare dilemă în contextul războiului dintre Israel și gruparea Hamas, aflat deja în ziua a 13-a. Nordul Fâșiei Gaza e cea mai aglomerată zonă, cu peste 1,2 milioane de locuitori, după ultimatumul dat de isarelieni, care au cerut evacuarea regiunii, pentru a interveni militar.

Sute de mii de palestinieni au plecat spre sud, în așteptarea deschiderii frontierei cu Egiptul. Numai că ei nu sunt lăsați să plece, iar situația este una dramatică. De altfel, Fâșia Gaza a fost numită de către experții ONU "cea mai mare închisoare în aer liber".

În Fâșia Gaza există trei puncte de intrare și ieșire

Jurnalistul Euronews Cătălin Lența a explicat situația din zonă: "Fâșia Gaza e o zonă închisă. Există trei puncte de intrare și de ieșire. O bună parte din graniță e reprezentată de Marea Mediterană, dar nici pe acolo nu pot să plece palestinienii pentru că există aproape o blocadă a navelor israeliene.

Partea de nord și nord-est a Fâșiei Gaza e Israel. Există o foarte mică porțiune, de câțiva kilometri, în nord, e un singur punct de ieșire, Erez, însă acum e închis. Zona cu roșu de pe hartă reprezintă aglomerația de oameni. Populația are o densitate de 7.000 de locuitori pe kilometru pătrat, iar în Gaza City sunt 9.600 de locuitori pe kilometru pătrat. E o densitate fantastică. Doar în unele zone din Asia mai există o densitate mai mare.

Ce vedem cu albastru, în jur, e Israelul. Acolo, în afară de punctul Erez, e o zonă numită "no go", pe unde nu trece nimeni. E adevărat că există tunelurile acelea ale organizației Hamas, dar oamenii obișnuiți nu au cum să treacă. Sunt ziduri, sunt garduri de sârmă ghimpată, mijloace de supraveghere israeliene.

Acum câteva luni, Israelul a montat la granițe mitraliere dotate cu inteligență artificială. Sunt niște roboți care verifică granița, iar dacă înregistrează o tentativă de trecere, se declanșează automat acele arme, nu neapărat pentru a ucide pe cineva, dar pentru a avertiza că nu e voie pe acolo."

Cine e vinovat pentru explozia de la spital

A avut loc o explozie uriașă la un spital din Gaza, iar informațiile sunt contradictorii .

Cătălin Lența, jurnalist Euronews: "Știm un singur lucru, că a fost o explozie în curtea unui spital, în parcare, nu în interior. E singurul lucru cert. Cine a lansat racheta înseamnă supoziții. Numărul victimelor poate fi doar evaluat până nu vom avea o statistică oficială.

Din ce am văzut în imagini, parcarea spitalului a fost afectată. Am văzut că nu e un crater acolo. E greu de crezut că o explozie, oricât de puternică, putea să ducă la moartea a 500 de oameni, cum susține Hamas și autoritatea palestiniană. Noi lucrăm cu informațiile care ne sunt furnizate. Le putem verifica, dar nu avem deocamdată informațiile finale."

De ce nu pot palestinienii să iasă din Gaza

Cătălin Lența, jurnalist Euronews: "O bună parte dintre cei care locuiesc în nordul Fâșiei Gaza, după estimările jurnaliștilor de la fața locului, între 600.000 și 700.000 din 1,2 milioane cât erau acum câteva zile, au plecat spre sudul Fâșiei. Acolo e o zonă numită Khan Yunis. În zona cu galben există două puncte de trecere. Cel de la Rafah, la granița cu Egiptul, care e dedicat trecerii doar a persoanelor, dar e închis. Deci palestinienii nu sunt lăsați să treacă în Egipt.

Și mai există un punct în zonă, dar e numai pentru marfă, e pe teritoriul Israelului. De asemenea, această zonă are o graniță "no go", pe unde nu se poate trece. Iar în ceea ce privește fuga spre Egipt a celor care ar vrea să plece acolo, e greu de crezut, pentru că există o oarecare reticență din partea egiptenilor de a primi un număr atât de mare de migranți.

Chiar președintele Egiptului a spus că el le recomandă palestinienilor să rămână în patria lor, pentru a nu-și pierde originile. Dar mai în sud există deșertul Sinai. În ciuda faptului că se află pe teritoriul Israelului, e o zonă controlată de ISIS. Și palestinienii care fug de război și își doresc o viață mai liniștită sigur nu ar vrea să aibă de-a face cu acea grupare pur teroristă, Stat Islamic.

Acum câteva zile, Israelul anunțase o blocadă pe Fâșia Gaza, fără apă, fără electricitate, fără combustibil. Între timp, Israelul s-a răzgândit și a început să dea din nou drumul la apă pentru că nu poți să lași lumea să moară de sete.

Problema combustibilului nu s-a rezolvat pentru că acele ajutoare care ar fi trebuit să treacă din Egipt spre Fâșia Gaza înseamnă apă, mâncare, medicamente și nu s-a vorbit nicio secundă de combustibili. Iar centrala din zonă nu mai funcționează de câteva zile tocmai pentru că nu mai are combustibil. Asta înseamnă o criză a spitalelor."

Ajutoarele umanitare sunt împiedicate să ajungă în Gaza

Purtătorul de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății susține că aproape 18 tone de ajutoare cu materiale chirurgicale și logistice pentru spitale se află pe teritoriul egiptean și așteaptă aprobarea de a trece în Gaza.

În plus, o trecere masivă a lor implică probleme de securitate, precum amenințările teroriste, având în vedere că printre ei se pot infiltra persoane radicalizate.

Cătălin Lența, jurnalist Euronews:"Era o estimare că vor trece 20 de camioane de ajutoare. Un oficial ONU spunea aseară că ar trebui minimum 100 de campioane pe zi, pentru a ușura cât de cât situația. Oamenii nu au unde locui. Sunt clădiri pe sistemul motelului american, câteva etaje, cu camere una lângă alta și o mică terasă în față. Într-o cameră din aceea, în care stau în mod normal doi oameni, locuiesc trei familii. Și unii dorm afară, în curte, înveliți doar cu un cearșaf, pentru că nu au unde.

Oamenii aceștia au nevoie de mâncare, apă, îngrijire medicală. Unii doresc să plece, numai că sunt blocați. O bună parte s-a mutat în nordul Fâșiei Gaza, sute de mii și nu s-a schimbat decât zona. Rafah e o zonă în care nu te apropii, nu ai voie. Estimările jurnaliștilor de la fața locului vorbesc despre 2.000 - 3.000 de oameni pe zi care ar trece granița. Dar sunt două milioane de locuitori. Câte zile ar trebui?

Și acei oameni aduc cu sine o problemă, prin numărul lor, ei sunt refugiați. Trebuie cazați, îngrijiți. Există riscul pe care l-au remarcat și oficialii europeni, de creștere a migrației necontrolate spre UE. E adevărat că ei nu vor pleca din Egipt spre Turcia sau Grecia.

Nu facem comparație cu 2016, dar o aplilificare a migrației ilegale peste Mediterană sau prin Balcanii de vest poate să apară în acest context. Iar creșterea migrației aduce cu sine un nou fenomen, pe care UE încearcă să-l controleze, este un risc crescut de atentate teroriste. Palestinienii sunt oameni normali, dar există și persoane radicalizate care pot profita de acest flux migratoriu și să încerce să ajungă în Europa."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE