Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Franța interzice protestele pro-palestiniene, dar Curtea Supremă susține că ele sunt legale, în anumite condiții

Războiul dintre Israel și Hamas a provocat valuri de manifestări în mai multe state din Europa, dar și din întreaga lume. Franța este una dintre aceste țări, iar autoritățile au și interzis protestele, din cauza problemelor de securitate. Numai că decizia ar fi ilegală, conform Consiliului de Stat, citat de Politico.

Cea mai înaltă instanță din Franța susține că aceste proteste nu pot fi interzise sistematic și că această speță este de "competența exclusivă a prefecților să evalueze dacă există un risc de tulburare locală a ordinii publice. Nicio interdicție nu se poate baza doar pe acest ordin (n.r.: ordinul ministrului de interne) sau pe simplul fapt că manifestația are ca scop susținerea populației palestiniene", potrivit AFP.

Protestele pro-palestiniene în Franța sunt permise, în anumite condiții

Cel care a trimis prefecților ordinul de interzicere a protestelor a fost ministrul de Interne Gerald Darmanin, nimeni altul decât cel care l-a acuzat pe starul fotbalului francez Karim Benzema că ar susține Frăția Musulmană.

Instanță a decis că demonstrațiile pro-palestine pot fi în continuare interzise în țară, respingând un apel al unei organizații care apără cauza palestiniană în Franța.

Palestine Action Committee, o organizație pro-palestiniană cu sediul în Franța, a depus un apel la Consiliul de Stat al Franței, prin care a cerut suspendarea deciziei ministrului de Interne Gérald Darmanin adresate liderilor regionali de a interzice protestele pro-palestine. Această organizație a spus că decizia Guvernului a fost "un pas în plus în radicalizarea statului francez împotriva oricărui sprijin pentru palestinieni".

Organizația făcea apel la "toți activiștii cauzei, toate spiritele libere, să reacționeze și să lupte, astfel încât să ne putem exprima, împreună, sprijinul pentru glorioasa rezistență palestiniană în fața unui inamic criminal și implacabil".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE