Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Statele care suspendă acordul Schengen și reintroduc controale la graniță. Printre motive: războiul Israel-Hamas si posibile amenințări teroriste

Mai multe state europene au reintroduc controale la graniță, chiar dacă fac parte din Spațiul Schengen ce implică eliminarea verificărilor la frontierele țărilor. Reintroducerea acestor controale este realizată numai în cazuri excepționale, iar autoritățile trebuie să înștiințeze Comisia Europeană, înainte ca măsura să intre în vigoare.

Codul frontierelor Schengen (SBC) prevede că statele membre au posibilitatea de reintroduce temporar controale la frontiere, în situația unei amenințări grave la adresa ordinii publice sau a securității interne.

Cum pot statele membre Schengen să reintroducă temporar controale la graniță

"Reintroducerea controlului la frontierele interne trebuie să fie aplicată ca măsură aplicată în ultimă instanță, în situații excepționale, și trebuie să respecte principiul proporționalității.

Durata unei astfel de reintroduceri temporare a controlului la frontierele interne este limitată în timp, în funcție de temeiul juridic invocat de statul membru care introduce o astfel de verificare la granițe.

Reintroducerea controlului la frontieră este o prerogativă a statelor membre. Comisia Europeană poate emite un aviz cu privire la necesitatea măsurii și la proporționalitatea acesteia, dar nu poate exercita un drept de veto asupra deciziei unui stat membru de a reintroduce controlul la frontieră”, prevăd reglementările Comisiei Europene.

Statele Schengen care introduc controale temporare la graniță

Austria se numără printre statele membre Schengen care introduc temporar controale la frontieră. Guvernul de la Viena a invocat intensificarea migrației ilegale pentru a reinstitui verificările la granița cu Cehia, în perioada 18 octombrie - 27 octombrie 2023.

Statul austriac a reintrodus controale la granițele cu Slovenia și Ungaria, în perioada 12 noiembrie 2023 - 15 mai 2024, din cauza presiunii exercitate asupra sistemului de primire a solicitanților de azil, a fenomenului migrației la frontiera externă a UE cu Turcia și Balcanii de Vest, amenințării traficului de arme și a rețelelor infracționale pe fondul războiului din Ucraina.

De asemenea, o astfel de măsură se aplică și la granița Austriei cu Slovacia, în perioada 14 octombrie 2023 - 2 noiembrie 2023, din cauza fenomenului migrației ilegale din Balcanii de Vest.

Franța a decis reintroducerea temporară a controalelor la frontiere, în perioada 1 noiembrie 2023 - 30 martie 2024, din cauza noilor amenințări teroriste.

Autoritățile franceze au aplicat astfel de măsuri la frontierele interne cu Belgia, Luxemburg, Germania, Elveția, Italia, Spania, încă de la sfârșitul lunii mai, pe fondul creșterii riscului de prezență a organizațiilor teroriste pe teritoriul francez la Cupa Mondială de Rugby, competiție desfășurată în perioada septembrie - octombrie 2023.

Italia va efectua din nou controale la granița cu Slovenia, în perioada 21 octombrie - 30 octombrie 2023, din cauza amenințărilor comiterii de acte de violență în UE, ca urmare a atacului grupării Hamas asupra Israelului.

De asemenea, Guvernul de la Roma a invocat riscul de posibile infiltrări teroriste, presiunea migratorie constantă pe cale maritimă și terestră, precum și creșterea fluxului migrator din Mediterana Centrală.

În Germania vor fi reinstituite controale temporare la frontierele terestre cu Polonia, Cehia și Elveția, în perioada 16 octombrie - 25 octombrie 2023, din cauza fenomenului migrației și traficului de persoane, pe ruta est-mediteraneană, în regiunea Balcanilor și pe ruta din Europa de Est.

De asemenea, Berlinul a dispus reaplicarea de controale la granița cu Austria, în perioada 12 noiembrie - 11 mai 2024. Motivul: creșterea migrației ilegale, războiul Rusiei împotriva Ucrainei, situația de securitate generată de atacurile grupurilor teroriste din Orientul Mijlociu, presiunea asupra sistemului de primire a solicitanților de azil și creșterea traficului de persoane.

Norvegia a reaplicat controale în porturile prin care navighează feriboturile ce asigură legătura cu statele membre Schengen până în luna mai 2024, din cauza amenințărilor la adresa infrastructurilor critice on-shore și off-shore, din partea serviciilor de informații străine.

Cehia va efectua controale în perioada 14 octombrie - 2 noiembrie 2023, la granița cu Slovacia. Pentru luarea acestei hotărâri, Guvernul de la Praga a invocat creșterea semnificativă a migrației ilegale, creșterea activității grupărilor organizate de contrabandiști, deteriorarea situației migrației și a securității la frontierele externe ale UE.

Polonia introduce din nou măsura controalelor la frontiera sa cu Slovacia, în perioada 14 octombrie - 2 noiembrie 2023. Oficialii de la Varșovia au invocat intensificarea presiunii exercitate de fenomenul migrației ilegale pe ruta balcanică.

Slovacia reintroduce controalele la granița sa cu Ungaria, în perioada 15 octombrie - 3 noiembrie. Oficialii slovaci au notificat Comisia Europeană referitor la această măsură din cauza intensificării presiunii migratorii pe ruta balcanică, a amenințării la adresa securității interne și a ratei ridicate a migrației ilegale.

Suedia va face din nou controale la toate frontierele interne, în perioada 12 noiembrie - 11 mai 2024.

Guvernul suedez a luat această hotărâre din cauza amenințărilor teroriste recente lansate de organizațiile teroriste și a ameințărilor grave la adresa ordinii publice și a securității interne.

Danemarca reintroduce temporar controalele la graniței sale cu Germania, în perioada 12 mai - 11 noiembrie 2023, din cauza amenințării teroriste, criminalității organizate, contrabandei, a invaziei ruse în Ucraina, migrației ilegală pe ruta mediteraneene centrale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE