Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Austria menţine veto-ul pe Schengen împotriva României și Bulgariei. Cancelarul austriac are în vedere și controale extraordinare la frontiera cu Italia

Cancelarul austriac reiterează poziția Austriei împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen. Karl Nehammer spune că nu este momentul potrivit pentru extinderea spaţiului Schengen, având în vedere că ”extinderea poate fi pusă în aplicare doar atunci când protecţia frontierelor externe funcţionează, potrivit Der Standard.

Acesta apără veto-ul împotriva României şi Bulgariei şi chiar ia în calcul controale extraordinare la graniţa cu Italia, având în vedere situaţia din Lampedusa.

Mai mult decât atât, din cauza situaţiei din Lampedusa, cancelarul a avut o discuţie telefonică cu omologul său din Italia, Giorgia Meloni, iar cancelarul a răspuns cu "Da" la întrebarea: "Vom controla în curând şi frontiera cu Italia, după ce Lampedusa a declarat starea de urgenţă?".

Oficialii austrieci au intensificat operaţiunile de dragare în zona de frontieră cu Italia ca răspuns la instituirea stării de urgenţă în Lampedusa.

"Urmărim acest lucru. Este vorba despre lupta împotriva rutelor de contrabandă", a declarat el.

În pofida nemulţumirilor din România şi Bulgaria faţă de refuzul Austriei de a admite cele două ţări în spaţiul Schengen fără controale la frontierele UE, cancelarul îşi menţine veto-ul. "Extinderea poate fi pusă în aplicare doar atunci când protecţia frontierelor externe funcţionează. Acesta nu este momentul potrivit", a mai spus acesta pentru "Kleine Zeitung".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE