Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România scapă oficial de MCV după 16 ani. Klaus Iohannis: "Este o mare reușită"

Comisia Europeană anunță încheierea oficială a Mecanismului de Verificare și Cooperare, așa-numitul MCV, introdus în 2007, la aderarea Bulgariei și a României la Uniunea Europeană.

Klaus Iohannis, președintele României: "Este oficial. Este în scris. MCV pentru România s-a finalizat. Este comunicarea Comisiei Europene. Este o mare reușită a României. A durat mult, s-a lucrat mult, dar în final am reușit. Cred că putem să concluzionăm că România s-a schimbat. E un stat de drept, un stat cu o justiție funcțională. Nu este momentul să încetinim lupta anticorupție, este timpul să accelerăm lupta împotriva drogurilor și a evaziunii fiscale."

Marcel Ciolacu a declarat că eliminarea MCV este un argument în plus care susține aderarea României la Spațiul Schengen.

"După decizia politică luată la nivel european anul trecut, s-au finalizat toţi paşii procedurali privind eliminarea MCV, astfel încât ţara noastră este, acum, oficial în rândul celorlalte state europene. Este o decizie care confirmă că statul de drept în România este consolidat şi puternic. Iar acesta este un argument în plus care susţine aderarea noastră la spaţiul Schengen", a afirmat Ciolacu, potrivit Agerpres.

Executivul comunitar găsise atunci soluția acestei măsuri tranzitorii, după ce mai multe state, printre care Franța, Olanda, Germania și Belgia, ridicaseră obiecții privind aderarea celor două țări la spațiul de liberă circulație, pe motivul lipsei de reforme în justiție și a măsurilor anticorupție.

Comisia Europeană abrogă acum cele două decizii prin care a fost instituit acest mecanism. Președinta Ursula von der Leyen declară acum că ambele state au avansat considerabil în acest domeniu.

De la începutul MCV, în 2007, Comisia a raportat periodic cu privire la progresele înregistrate de Bulgaria şi România în ceea ce priveşte reformele vizate de acest mecanism. În octombrie 2019, Comisia a publicat ultimul său raport din cadrul MCV referitor la Bulgaria, iar în noiembrie 2022, ultimul raport referitor la România, scrie Agerpres.

În cazul ambelor state membre, Comisia a ajuns la concluzia că acestea şi-au îndeplinit în mod satisfăcător obligaţiile stabilite în cadrul MCV la momentul aderării la Uniune şi trebuiau să acţioneze în continuare pentru punerea în aplicare a angajamentelor specifice formulate în concluziile rapoartelor. Activitatea de punere în aplicare a angajamentelor respective a fost finalizată în iunie 2023.

Monitorizările vor continua de acum, pentru toate statele membre, nu numai pentru România și Bulgaria, singurele care au avut acest mecanism. În toți acești ani, Mecanismul de Cooperare și Verificare a reprezentat o condiție pentru aderarea la Schengen. În prezent, chiar și în lipsa lui, Austria este singurul stat care se opune aderării României, invocând de această dată imigrația ilegală.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE