Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

MCV, marele obstacol în drumul spre Schengen. Ce poate face România

Mecanismul de Cooperare și Verificare, cunoscut mai bine drept MCV, poate fi principalul obstacol în calea aderării României la spațiul Schengen. Cel puțin în opinia premierului Țărilor de Jos, Mark Rutte. Însă aprobarea pachetului legilor justiției în Parlament ar putea fi decisivă pentru ridicarea MCV și aderarea la Spațiul Schengen, până la finalul anului.

Dacă alte state care s-au opus în trecut aderării României la Schengen și-au schimbat poziția, Germania fiind un exemplu în acest sens, Tările de Jos rămân încă sceptice. Cel puțin până la rezolvarea anumitor probleme cu care țara noastră se confruntă, precum corupția sau crima organizată.

De altfel, raportul privind statul de drept, elaborat în vara aceasta de Comisia Europeană, amintește, printre altele, despre nivelul ridicat al corupției din țara noastră și reducerea competențelor DNA, însă documentul exprimă îngrijorări și asupra independenței și libertății presei.

Și raportul MCV din iunie 2021 a fost unul dur, asta pentru că România încă nu desființase, la acel moment, Secția Specială, lucru care s-a întâmplat între timp, dar și pentru că modificările legilor Justiției făcute de fosta putere politică nu au fost anulate. De asemenea, modul în care funcționează CSM și Inspecția Judiciară, dar și numirea șefilor de mari parchete s-au regăsit printre obiecțiile formulate de Comisia Europeană.

Ridicarea MCV până la final de an poate fi criteriul decisiv pentru aderarea la Schengen, iar premierul Ciucă a declarat că speră ca săptămâna viitoare pachetul legilor justiției să primească votul decisiv în Senat, iar procesul să fie finalizat. De altfel, potrivit ministrului justiției, toate aceste modificări au fost validate de Comisia Europeană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE