Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, tot mai aproape de Schengen. Două partide din Olanda susțin deja aderarea la zona de liberă circulație

Două partide olandeze susțin deja aderarea României la Schengen. Informația a fost furnizată de către europarlamentarul USR, Vlad Botoș în cadrul unei ediții speciale Euronews România, moderată de Andra Diaconescu. În timpul emisiunii trei europarlamentari români, lideri de grup ai PSD, PNL și USR, Dan Nica, Rareș Bogdan și Vlad Botoș, au discutat despre posibila aderare a României la Schengen în viitorul apropiat.

Miza aderării la Schengen

Rareș Bogdan a vorbit despre miza aderării României la spațiul Schengen și despre lobby-ul susținut făcut în ultima vreme de europarlamentarii români.

Rareș Bogdan: „Este un obiectiv de țară. Este ceea ce românii așteaptă de 11 ani și o chestiune care ține de modalitatea în care România este jucător economic în Europa. Schengen nu înseamnă doar liberă circulație ci și avantaje economice extrem de mari, de la transportatori, la jucătorii noștri economici. Pentru România această așteptare extrem de lungă a creat foarte multă frustrare, foarte multe supărări și foarte multe curente care din fericire nu au dat naștere momentan la mișcări extreme”.

Aici, până în acest moment, a fost o mișcare comună a principalelor grupuri politice, EPP, S&D, Renew, într-un efort comun de a ne convinge, pe de o parte, colegii din partidele partenere, pe de altă parte, liderii grupurilor și în același timp aceștia să poată da explicații în fața miniștrilor de interne, de externe, de justiție, a șefilor de stat și de guvern cu privire la drumul României”.

Totodată, acesta a vorbit și despe susținerea oferită de politicianul olandez, Sophie in 't Veld.

Rareș Bogdan: „Revin puțin la partea de susținere. Ca să introduci o dezbatere în plenul mare de la Strasbourg este o chestiune de negociere. Sophie in 't Veld, colega domnului Botoș, a fost multă vreme un om foarte critic la adresa României, mai ales în ceea ce înseamnă statul de drept. Ei bine, Sophie in 't Veld a avut o pledoarie pro-România și împotriva lui Mark Rutte, ceea ce a fost extraordinar. A fost pentru prima dată când a fost atât de asumat pro-România în cei 11 ani”.

Două partide din Olanda susțin aderarea României

În final, europarlamentarul Vlad Botoș a spus că două partide olandeze susțin deja aderarea României la Schengen.

Vlad Botoș: „Partidul domnului Rutte, VVD, și celălalt partid liberal, D66, din care face parte colega Sophie in 't Veld au spus că vor susține aderarea României”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE