Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce anume ține România în afara spațiului Schengen. Specialist în drept european: „Sunt preocupări legate de statul de drept”

Publicat de: Euronews

Un specialist în spațiul Schengen de la Universitatea din Leiden a explicat pentru Euronews că, din punct de vedere tehnic, România și-a îndeplinit pe deplin atribuțiile în privința accesului la libera circulație în Uniunea Europeană. Aplicarea principiilor statului de drept, adică modul în care legile sunt cunoscute și aplicate, rămâne o problemă, și pentru noi, și pentur vecinii bulgari, în opinia profesorului de drept european, Jorrit Rijpma.

Jorrit Rijpma: „Potrivit Comisiei Europene, potrivit Parlamentului European și chiar potrivit Consiliului (Consiliului European- n.r.), România și Bulgaria îndeplinesc toate cerințele tehnice pentru a adera la Spațiul Schengen. Deci, din acest punct de vedere, răspunsul este «da».

Cu toate acestea, știm că au existat preocupări, așa cum au fost identificate în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, precum și în cazul Curții Europene de Justiție, care reprezintă un motiv de îngrijorare. Și acestea sunt preocupări legate de statul de drept. Există, de asemenea, progrese notabile înregistrate în ultimii ani. Nu cred că sunt în măsură să spun dacă aceste progrese sunt suficiente. Aceasta este, într-un fel, și o chestiune politică”.    

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE