Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marcel Ciolacu: Eliminarea MCV e un argument care susține aderarea României în Schengen

Marcel Ciolacu a declarat că eliminarea MCV este un argument în plus care susține aderarea României la Spațiul Schengen.

"După decizia politică luată la nivel european anul trecut, s-au finalizat toţi paşii procedurali privind eliminarea MCV, astfel încât ţara noastră este, acum, oficial în rândul celorlalte state europene. Este o decizie care confirmă că statul de drept în România este consolidat şi puternic. Iar acesta este un argument în plus care susţine aderarea noastră la spaţiul Schengen", a afirmat Ciolacu, potrivit Agerpres.

El a spus că multe dintre obiecţiile din trecut erau legate tocmai de independenţa Justiţiei, menţionând că "ridicarea MCV este o garanţie că România a înregistrat progrese semnificative în această direcţie".

"Este foarte important să nu ne relaxăm cu această reuşită. Este datoria noastră, a tuturor, să ne asigurăm că reformele continuă şi că progresul realizat până acum este ireversibil. Este responsabilitatea noastră să ne implicăm în continuare pentru a consolida statul de drept, a combate corupţia şi a promova transparenţa în cadrul instituţiilor. Ca prim ministru, îmi reafirm angajamentul în sprijinirea tuturor reformelor necesare, care să respecte valorile europene şi principiile statului de drept", a mai adăugat premierul.

În ciuda ridicării Mecanismului de Verificare și Cooperare, după 16 ani, intrarea României în spațiul de liberă circulație este în continuare împiedicată de Austria.

Marcel Ciolacu a declarat că România va ataca Austria la Curtea de Justiție a UE din cauza veto-ului pe Schengen. Premierul a făcut anunțul într-un interviu în publicația austriacă Der Standard

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE