Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alina Gorghiu, după ce Marcel Ciolacu a anunțat că România va ataca Austria la CJUE. ”E o intenție care se poate materializa sau nu”

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a declarat, vineri, la Euronews România, că la nivelul Guvernului există analiză cerută de premierul Marcel Ciolacu, iar în funcție de rezultatele acesteia se va decide dacă România va ataca Austria la Curtea de Justiție a Uniunii Europene din cauza veto-ului pe Schengen.

În direct la Euronews România, Alina Gorghiu a fost întrebată ce șanse ar avea un astfel demers, în condițiile în care premierul Marcel Ciolacu a anunțat că România va ataca Austria la CJUE deoarece s-a opus intrării țării noastre în spațiul Schengen.

”Înțeleg că este o analiză pe care premierul dorește să o facă în funcție de ce se va discuta și de poziția pe care o vor adopta colegii din Austria cu privire la acest subiect foarte important pentru România și anume intrarea în spațiul Schengen, lucru pe care suntem aliniați cu toții.

E un lucru meritat (intrarea în Schengen, n.red). Trebuie să fim acolo, însă din pricina unor motive care nu țin de dimensiunea obiectivă a lucrurilor, de analiza corectă a criteriilor tehnice, suntem încă prejudiciați prin acest punct de vedere.

Vom vedea care va fi decizia premierului. Din acest punct de vedere, înțeleg că până la sfârșitul anului. Acum, este o intenție care se poate materializa sau nu”, a declarat Alina Gorghiu, la Euronews România.

Ministrul Justiției a reacționat după ce premierul Marcel Ciolacu a anunțat într-un interviu în publicația austriacă Der Standard că România va ataca Austria la CJUE deoarece s-a opus intrării țării noastre în spațiul Schengen.

Șeful Executivului a motivat că daunele produse României pentru că nu este în spațiul Schengen se ridică la cel puțin 2% din PIB. La un calcul simplu vedem că este vorba despre 6 miliarde de euro.

Ciolacu a declarat că acțiunea împotriva Austriei va începe la Curtea Europeană de Justiție doar dacă Austria se opune din nou intrării României în spațiul Schengen, la reuniunile oficiale din octombrie și decembrie. Știm că un nou Consiliu JAI are loc între 8-9 decembrie anul acesta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE