Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Surse: Comisia Europeană analizează posibilitatea de a extinde interdicția privind importul cerealelor pentru încă două luni, în România

Comisia Europeană va decide vineri dacă menține sau nu restricţiile pentru importurile de cereale ucrainene în cinci state membre din estul Europei, printre care și România.

Vineri, 15 septembrie, expiră interdicția privind importurile de cereale din Ucraina. România așteptă o decizie din partea Comisiei Europene cu privire la o eventuală extindere a măsurii.

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut Ministrului Agriculturii să fie pregătit pentru „orice decizie” va lua Comisia.

Ce au decis statele vecine

Comisia Europeană este așteptată să anunțe vineri dacă va prelungi sau nu interdicția privind importurile cerealelor din Ucraina pentru România, Bulgaria, Ungaria, Slovacia și Polonia.

Deja, Polonia și Slovacia au anunțat că își doresc să prelungească unilateral interdicția privind importul cerealelor din Ucraina, indiferent de decizia pe care o va lua Comisia Europeană.

De asemenea, la Budapesta se discută despre o măsură similară pentru că maghiarii se tem de faptul că reprezentanții Comisiei Europene ar putea să permită importul de cereale pentru țările din jurul Ucrainei după această dată de 15 septembrie.

În schimb, Bulgaria a anunțat că este de acord să importe cereale din Ucraina, chiar începând de pe 16 septembrie. Parlamentarii bulgari au votat pentru această măsură invocând solidaritatea față de Ucraina, țară aflată în război, și spuneau reprezentanții Guvernului de la Sofia că este nevoie în acest moment în Bulgaria de un import de cereale din Ucraina pentru că ar fi o penurie de cereale în țara vecină. În schimb, România a solicitat deja Comisiei Europene prelungirea interdicției pentru importul de cereale.

Guvernul condus de Marcel Ciolacu își dorește în continuare să ajute la exportul cerealelor din țara vecină însă nu să și permită importul de produse agricole din Ucraina. Mai mult decât atât, ministrul Agriculturii a solicitat Comisiei Europene un spriijin de 30 de euro pe tona de cereale pentru fermierii români, pentru tranzitul cerealelor din Ucraina.

În prima jumătate a acestui an datele oficiale arată că Ucraina a expediat peste opt milioane de tone de cereale prin Portul Constanța, aflat la Marea Neagră, astfel că România rămâne un partener important pentru Ucraina în privința exportului de cereale, însă Guvernul de la București își dorește să îi protejeze pe fermierii români și să extindă până la finalul acestui an interdicția privind importul cerealelor din Ucraina.

Fermierii români amenință că blochează porturile și vămile din cauza cerealelor ucrainene

Fermierii români reacționează și amenință că blochează porturile și vămile din cauza cerealelor ucrainene. Aceștia i-au trimis o scrisoare președintelui Klaus Iohannis, dar și oficialilor europeni în care cer ca ordinul care stopează importurile de grâne ucrainene în țara noastră să fie prelungit.

România este cea mai mare țară de tranzit pentru cerealele ucrainene. 60% dintre grâne trec pe la noi, dar vânzarea lor a fost interzisă în țara noastră și în alte patru țări pentru că sunt ieftine și sufocă piața internă.

Valentin Mărginean are 1.500 de hectare de pământ lângă Târnăveni, în Cluj. Spune că din cauza mărfii ieftine din Ucraina a ajuns să vândă cerealele la prețuri mai mici ca acum 10 ani.

Valentin Mărginean, fermier: „Dacă în urmă cu trei ani, cu patru ani vindeam grâu peste un leu, adică un leu, un leu și 10 bani, astăzi discutăm de +75 de bani, ceea ce este foarte, foarte puțin. Chiar vă pot zice și că astăzi suntem la floarea soarelui la recoltat. Dacă acum 10 ani am vândut cu un 1,90 - 2 lei kilogramul de floarea-soarelui, astăzi am ajuns la 1,50 lei”.

Dacă embargoul nu va fi prelungit, fermierii amenință că vor bloca porturile și vămile ca să-și protejeze marfa.

Ionel Arion, preşedinte Federaţia Naţională Pro Agro: „Comisia Europeană și bugetul Uniunii Europene nu poate acoperi pierderea din acest sector sub nicio formă. Este mai sănătoasă o atitudine de genul celei care a fost implementată până acum, gen interzicem comerțul, susținem în continuare tranzitul, nu avem o problemă cu asta”.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, spune că este alături de fermieri.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: „Sigur că îmi doresc prelungirea acestei interdicții”.

Dacă poziția instituțiilor europene va fi una diferită, ce veți face?

„Haideți să așteptăm decizia”.

Prin România au trecut până acum aproximativ 25 de milioane de tone de cereale ucrainene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE