Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noua rută pentru exportul cerealelor ucrainene. Navele vor trece pe lângă România și Bulgaria

A fost inaugurată o nouă rută pentru exportul cerealelor ucrainene la Marea Neagră, ce va trece pe lângă România. Noua rută presupune tranzitul navelor din porturile ucrainene de la Dunăre, pe lângă România și Bulgaria, cu destinația Turcia.

Navele cu cereale ucrainene nu vor intra în apele internaționale ale Mării Negre, pentru a evita riscurile.

Cum vor fi transportate cerealele

Toate cerealele din Ucraina vor fi transportate pe cale terestră în porturile românești de la Dunăre, în special Galați și Brăila, dar și în portul Giurgiulești din Republica Moldova. Și portul Constanța va fi un punct important. De asemenea, în porturile ucrainene de la Dunăre.

De acolo vor intra în apele teritoriale ale României și vor merge pe apele teritoriale românești, apoi bulgărești, până ajung în Turcia.

Este o rută destul de complicată și mult mai costisitoare față de cea folosită până acum, dar una care asigură siguranța transporturilor. Tocmai de aceea nu a fost folosită încă de la început.

Potrivit unor surse, Statele Unite ale Americii nu sunt implicate direct în această operațiune, însă colaborează cu partea română, miza fiind asigurarea securității coridorului.

Noua rută reprezintă o soluție alternativă la acordul cerealelor din care Rusia s-a retras la 18 iulie. De altfel, ministrul turc al afacerilor externe a discutat la Moscova cu omologul său rus despre reluarea acordului.

Moscova nu intenționează însă să revină în acord, acuzând sancțiunile Occidentului.

Cum au afectat cerealele ucrainene mai multe state din Europa

În mai, UE a permis României, Bulgariei, Ungariei, Poloniei și Slovaciei să interzică pe piața internă vânzările de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui. În schimb, au permis tranzitul acestor mărfuri pentru export către alte state. Această interdicție urmează să expire pe data de 15 septembrie.

În contextul în care invazia rusească a blocat porturile Ucrainei de la Marea Neagră, mari cantități de cereale ucrainene, mai ieftine decât recoltele din UE, au rămas în state din Europa Centrală și de Est, din cauza blocajelor logistice. Acest lucru a afectat prețurile și vânzările fermierilor locali, iar fermierii din mai multe țări au ieșit în stradă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE