Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un oficial din Departamentul de Stat al SUA a demisionat în semn de protest față de politica administrației Biden privind războiul Israel-Hamas

Un oficial al Departamentului american de Stat, responsabil cu transferarea de arme către principalii aliați ai Statelor Unite, și-a dat demisia deoarece ”deciziile neînțelepte” ale administrației președintelui Joe Biden l-au determinat să facă un compromis moral insuportabil, relatează publicația Politico. De asemenea, el acuză că, în cazul războiului Israel-Hamas, Washingtonul că a avut o ”reacție impulsivă, bazată pe comoditate politică, faliment intelectual și inerție politică”.

”În cei 11 ani (lucrați la Departamentul de Stat, n.red) am făcut mai multe compromisuri morale decât îmi pot aminti (...) Plec astăzi deoarece cred că în actual context în ceea ce privește furnizarea continuă - de fapt, extinsă și accelerată - de arme letale către Israel - am ajuns la finalul acestei înțelegeri.

Nu pot să lucrez în favoarea unui set de decizii politice majore, inclusiv accelerarea furnizării mai multor arme unei părți a conflictului, pe care le consider neînțelepte, distructive, nedrepte și în contradicție cu valorile pe care le îmbrățișăm în mod public", a scris Josh Paul, într-o postare pe pagina sa de Linkedin, prin care explică motivul demisiei.

Josh Paul a lucrat în cadrul Biroului de Afaceri Politico-Militare a Departamentului american de Stat, după cum a menționat pe profilul său de pe rețeaua Linkedin. Direcția gestionează relațiile cu aliații Statelor Unite în domeniul Apărării și supraveghează transferurile de arme și armament, conform The Huffington Post.

”Vreau să fie clar: atacul grupării Hamas asupra Israelului nu a fost doar o monstruozitate, ci monstruozitatea monstruozităților. De asemenea, consider că posibilele escaladări ale unor grupări precum Hezbollah sau chiar a Iranului ar fi o exploatare cinică a tragediei deja existente. (...)

Reacția acestei administrații, precum și a Congresului, este una impulsivă, bazată pe comoditate politică, faliment intelectual și inerție politică. Este extrem de dezamăgitoare și în totalitate deloc surprinzătoare. Aplicarea aceleiași abordări timp de zeci de ani a arătat că securitatea pentru pace nu duce nici la nici la securitate, nici la pace.

Adevărul este că susținerea oarbă a unei părți este distructivă pe termen lung pentru intereselor oamenilor din ambele părți. Mă tem că repetăm aceleași greșeli pe care le-am făcut până acum în ultimele decenii și refuz să mai iau parte la ele mai mult timp”, a mai precizat Josh Paul.

Decizia demisiei vine în contextul în care administrația Biden a suplimentat ajutorul militar pentru Israel, unul dintre principalii aliați din Orientul Mijlociu, ca urmare a atacurilor violente, lansate de gruparea Hamas.

Totodată, președintele american Joe Biden a anunțat în timpul vizitei efectuate miercuri în Israel că Statele Unite vor acorda un ajutor umanitar în valoare de 100 de milioane de dolari pentru Fâșia Gasa și Cisiordania.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE