Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ambasadoarea SUA în București, despre războiul din Israel: "Cred că vor exista două state". Va fi redus ajutorul acordat Ucrainei?

Într-un interviu-eveniment la Euronews România, ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, a discutat despre cea mai presantă problemă a momentului, războiul din Israel. Aceasta a întărit faptul că una dintre principalele preocupări ale americanilor este limitarea extinderii războiului în zonă.

Statele Unite au numit un responsabil special cu problemele umanitare din Fâșia Gaza și, în general, din Israel.

Ambasadoarea SUA la București: "Încercăm să facem tot ce putem"

Kathleen Kavalec, ambasadorul SUA în România: "Bineînțeles, ca toată lumea, suntem îngroziți de evenimentele recente, condamnăm în termenii cei mai fermi aceste atacuri îngrozitoare ale Hamasului împotriva Israelului, în special atacurile împotriva civililor și așezărilor. Nu există niciodată vreo justificare pentru terorism. Noi suntem alături de Israel și de dreptul lor de a se apăra. De fapt, e datoria lor de a se apăra.

Transmitem condoleanțe profunde tuturor familiilor care au suferit pierderi, pentru israelieni și pentru toate celelalte naționalități care au fost afectate.

Atât președintele Biden, cât și secretarul Blinken au luat legătura cu omologii lor pentru a le transmite sprijinul nostru și încercăm să facem tot ce putem, de asemenea, să analizăm situația umanitară de acolo.

Am numit recent un consilier special pentru probleme umanitare, care analizează problema teritoriului din Gaza. Există oameni care încearcă să plece și noi susținem și dreptul lor de a pleca. Așa că lucrăm la toate aceste chestiuni."

Cum se implică SUA în războiul din Israel și care este obiectivul

Kathleen Kavalec, ambasadorul SUA la București: "Hamas a desfășurat acest atac oribil împotriva Israelului, iar Israelul a răspuns pentru a se proteja și pentru a se apăra de acest atac oribil. Joe Biden intenționează să viziteze mâine Israelul. SUA s-au explimat clar că vom fi alături de Israel în acest moment dificil. Oferim asistență în ceea ce privește muniția, pentru a ne asigura că Israelul are tot ce este necesar pentru a se apăra.

Desigur, cred că suntem cu toții îngrijorați, iar asta include România și multe alte țări, că războiul s-ar putea extinde. Așa că vrem să ne asigurăm că nu se va întâmpla asta. Cred că cel mai important, preocuparea imediată, este să ne asigurăm că sunt eliberați ostaticii, că Israelul este capabil să-și apere comunitățile. Și sperăm că se va încheia rapid, deși nu am văzut niciun semn din partea Hamas că este pregătit să se oprească acum.

Nu este clar ce ar însemna asta (n.r.: extinderea războiului), dar cu siguranță nu este ceva ce dorim să vedem. Nu văd un rol pentru NATO în acest moment, dar asta este o întrebare pentru NATO."

Vor reduce SUA sprijinul pentru Ucraina?

În acest context, în care avem două războaie în lume, se pune întrebarea firească dacă SUA și-ar putea reduce sprijinul pentru Ucraina, pentru a-l oferi Israelului.

Kathleen Kavalec, ambasadorul SUA la București: "Nu cred. Cred că administrația Biden rămâne hotărâtă să ofere asistență Ucrainei și noi suntem, din fericire, o țară suficient de mare și de puternică pentru a putea oferi asistență ambelor țări când au nevoie. Desigur, nimeni nu dorește ca războiul să se extindă în alte zone.

După cum ați citat din președintele Biden, eu cred că Statele Unite sunt pregătite să fie alături de aliații lor în orice etapă și avem capacitatea de a face acest lucru. Recunoaștem că trebuie să existe o soluție pe termen lung la problema Palestinei și am susținut întotdeauna soluția celor două state. În acest moment, aceste lucruri par greu de realizat. Va trebui să existe și un moment în care să se ajungă la o astfel de soluție.

Cred că putem să vedem acum folosirea terorii, a atacurilor necugetate împotriva civililor. Acestea sunt caracteristicile unei organizații teroriste, să aleagă folosirea acestor metode"

Soluția celor două state în Israel

Kathleen Kavalec, ambasadorul SUA la București: "Nu pot prezice asta, dar acesta a fost întotdeauna obiectivul și cred că, în cele din urmă, se va întâmpla. Dar, în acest moment, este dificil de prezis cu exactitate din motivele pe care le vedem chiar acum."

Joe Biden este așteptat în Israel, într-o vizită care ar putea schimba situația din Orientul Mijlociu. Acolo a fost și prim-ministrul român Marcel CIolacu.

Kathleen Kavalec, ambasadorul SUA la București: "Cred că aceste vizite (n.r.: ale lui Biden și Ciolacu) sunt o demonstrație tangibilă de susținere și solidaritate pentru Israel într-un moment de mare durere și încercare. Cred că vedeți în aceste două vizite că Statele Unite și România sunt alături în solidaritatea lor pentru Israel și în dorința lor de a-și arăta sprijinul într-un moment de mare dificultate.

Desigur, știți că ceea ce e condamnabil e dorința Hamasului de a pune civilii în pericol, chiar și în Gaza, iar acest lucru face situația și mai dificilă. Recunoaștem că situația umanitară este urgentă și continuăm să căutăm modalități de colaborare cu Israelul, de colaborare cu alți parteneri pentru a aborda nevoile umanitare.

Acesta este unul dintre subiectele pe care secretarul Blinken le-a analizat în vizitele sale în Orientul Mijlociu și în Israel, și este, de asemenea, motivul pentru care a fost însărcinat un diplomat american de rang înalt, David Satterfield, să fie un consilier special pentru probleme umanitare. Acesta este un aspect pe care îl va analiza și președintele Biden atunci când va merge acolo."

Blinken a negociat opt ore cu Netanyahu. CCe înseamnă asta?

Kathleen Kavalec, ambasadorul SUA la București: "Cred că acest lucru arată că lucrăm foarte strâns pentru a ne asigura, în primul rând, că Israelul are tot ceea ce îi trebuie. Dar și că suntem de acord cu privire la calea de urmat și că putem astfel continua să sprijinim Israelul în această perioadă critică.

Da, cum am spus, suntem foarte îngrijorați de situația umanitară din Gaza. Ne dăm seama că sunt mulți oameni nevinovați în pericol. Multe țări, inclusiv Statele Unite și România, au cetățeni cu dublă cetățenie care locuiesc în Gaza, așa că, desigur, suntem perfect conștienți de aceste probleme și de riscurile cu care ei se confruntă.

Am spus tot timpul că răspunsul la atacuri trebuie să fie în conformitate cu legile războiului și cu drepturile omului. Este, de asemenea, important ca asistența umanitară să poată ajunge la cei care au nevoie de ea, așa că acestea sunt unele dintre subiectele care sunt discutate. Absolut, știți că noi am cerut în mod repetat ca toți ostaticii să fie eliberați. Discutăm cu Israelul despre eforturile lor de a asigura eliberarea lor, am făcut apel la Hamas să elibereze acei ostatici și, bineînțeles, vorbim și cu alte țări care au și ele ostatici, de asemenea".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE