Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

News Alert. Războiul Israel-Hamas, ziua 14. Hamas a eliberat doi ostatici, o mamă și o fiică din SUA. Reacția lui Joe Biden

Israelul va duce o luptă de durată și dificilă cu Hamas, au anunțat autoritățile israeliene. La aproape 2 săptămâni de la atacul Hamas asupra Israelului, sunt peste 200 de persoane răpite şi duse în Fâşia Gaza, aflată sub asediu.

Sumar:

  • Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a comparat Hamas cu Rusia, afirmând că este o "prioritate" aducerea acasă a prizonierilor americani deținuți de Hamas.
  • Statele Unite afirmă că au doborât rachete și drone trase din Yemen, "potențial spre Israel", și confirmă rapoartele privind atacurile asupra bazelor care găzduiesc trupe americane din Siria și Irak.
  • Antonio Guterres, secretarul general ONU, s-a dus la Rafah, singurul punct prin care poate intra ajutorul umanitar în Gaza. Camioanele sunt blocate la granița dintre Egipt și Gaza.
  • Bilanţul uman al loviturii de marţi asupra spitalului Ahli Arab din Gaza se situează, "probabil, la nivelul de jos al unui interval cuprins între 100 şi 300 de morţi", potrivit unei note a serviciilor americane de informaţii.
  • Cel puțin 3.785 de palestinieni au fost uciși în loviturile israeliene asupra Gaza de la atacul Hamas din 7 octombrie în Israel.
  • Germania va oferi un ajutor financiar de 50 de milioane de euro pentru civilii din Gaza.
  • Israelul va duce o luptă de durată și dificilă cu Hamas, au anunțat autoritățile israeliene. La aproape două săptămâni de la atacul Hamas asupra Israelului, sunt peste 200 de persoane răpite şi duse în Fâşia Gaza, aflată sub asediu. Tirurile de rachetele ale organizației care controlează fâșia Gaza au continuat și joi să țintească Israelul, dar au fost respinse.Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, le-a spus soldaților din trupele de infanterie comasate la frontiera cu Fâşia Gaza că vor vedea în curând din interior această enclavă palestiniană, mesaj care sugerează că se apropie momentul în care armata israeliană va lansa ofensiva terestră asupra Hamas.
  • Gruparea islamistă Hamas a declarat vineri că a eliberat doi ostatici americani - o mamă și o fiică, în urma eforturilor de mediere din Qatar, potrivit Reuters.
20/10/2023 , 23:54

Preşedintele Joe Biden "în culmea bucuriei" după eliberarea celor doi ostatici americani

Preşedintele Joe Biden a declarat vineri că este "foarte bucuros" după eliberarea a două femei americane care fuseseră luate ostatice pe 7 octombrie de Hamas în timpul atacului asupra Israelului, transmite AFP.

"Compatrioţii noştri au trecut printr-un calvar teribil în ultimele 14 zile şi sunt nespus de bucuros că se vor reuni în curând cu familiile lor", a spus el într-o declaraţie, mulţumind Qatarului şi Israelului pentru "parteneriatul" lor şi promiţând că Statele Unite ale Americii "nu se vor opri până nu îi vor aduce acasă" pe ceilalţi cetăţeni ai săi încă ostatici.

Guvernul israelian a anunţat vineri seară că cele două ostatice americane, a căror eliberare Hamas o anunţase mai devreme, au ajuns în Israel.

Cele două femei au fost răpite pe 7 octombrie în timp ce vizitau kibbutz-ul (satul agricol colectivist) Nahal Oz.

Aceasta este prima eliberare de ostatici confirmată de ambele părţi.

20/10/2023 , 22:43

Joe Biden: Primele camioane cu ajutor pentru Gaza vor ajunge ''în următoarele 24 până la 48 de ore''

Preşedintele SUA, Joe Biden, a estimat vineri că ''primele 20 de camioane'' cu ajutor umanitar vor intra în Gaza "în următoarele 24 până la 48 de ore", relatează AFP.

"Am primit promisiunea israelienilor şi a preşedintelui egiptean că această trecere va fi deschisă. Drumul a trebuit să fie reparat, era în stare foarte proastă. Cred că în următoarele 24 până la 48 de ore primele 20 de camioane vor trece graniţa" dintre Egipt şi Gaza, a declarat preşedintele american în marja unei reuniuni SUA-Uniunea Europeană.

În cea de-a 14-a zi a războiului dintre Israel şi Hamas, declanşat de un atac sângeros fără precedent al Hamas, ONU estimează că cei în jur de 2,4 milioane de locuitori din Gaza - dintre care jumătate sunt copii - se află în pragul "catastrofei" pentru că Israelul le refuză orice acces la apă, electricitate sau combustibil.

Ajutorul internaţional aşteptat de palestinieni în Gaza se acumulează vineri în apropierea frontierei cu Egipt, în timp ce cartiere întregi au fost complet distruse şi peste un milion de persoane au fost strămutate după asediul impus de Israel la 9 octombrie.

Fâşia Gaza era deja supusă unei blocade terestre, maritime şi aeriene de când Hamas a preluat puterea în enclavă în 2007.

20/10/2023 , 21:09

Hamas a eliberat doi ostatici

Purtătorul de cuvânt al brațului armat al Hamas, Abu Ubaida, a emis o declarație prin care a anunțat eliberarea, prima de când militanții islamiști înarmați au dat buzna în Israel la 7 octombrie, ucigând 1.400 de persoane, în principal civili, și luând aproximativ 200 de ostatici.

Canalul 13 News din Israel a declarat că Israelul a confirmat eliberarea a doi ostatici, dar nu a oferit alte detalii.

20/10/2023 , 19:10

Israelul a anunțat un plan în trei etape împotriva grupării Hamas

Ministrul israelian al apărării Yoav Gallant a anunţat, vineri, că Israelul are un plan în trei etape în campania militară lansată contra grupării islamiste Hamas, potrivit Agerpres, care citează agenţiile Reuters şi EFE.

Prima etapă

"Acum suntem în prima (etapă), o campanie militară care în prezent include bombardamente şi mai târziu manevre, cu obiectivul de a neutraliza teroriştii şi a distruge infrastructura Hamas", a spus ministrul Yoav Gallant la o reuniune cu membrii Comitetului de Afaceri Externe şi Apărare din Knesset (parlament).

A doua etapă

În a doua etapă vor fi "operaţiuni de mică intensitate" pentru eliminarea "buzunarelor de rezistenţă" ale Hamas.

A treia etapă

În a treia etapă, Israelul ar urma să se debaraseze de "responsabilităţile" sale asupra Fâşiei Gaza, a indicat acelaşi ministru.

Nu este clar la ce s-a referit el în obiectivul enunţat pentru a treia etapă a planului. Fâşia Gaza se află din 2007 sub controlul grupării Hamas. Dar Israelul a impus o blocadă asupra acestei enclave, controlându-i astfel circa 90% din graniţele terestre şi maritime, iar singura cale de acces către lume a palestinienilor din Fâşia Gaza este o porţiune îngustă la frontiera cu Egiptul, scrie Agerpres.

Vorbind despre operaţiunile militare în derulare, ministrul Yoav Gallant a spus la aceeaşi reuniune că gruparea "Hamas şi-a pecetluit destinul" în momentul în care a decis să atace Israelul pe 7 octombrie. Prin urmare, a rezumat el, obiectivul contraatacului israelian este "eliminarea Hamas şi distrugerea atât a capacităţii sale militare cât şi a celei de guvernare, precum şi eliminarea completă a responsabilităţii israeliene asupra Fâşiei Gaza şi crearea unei noi realităţi de securitate în regiune".

20/10/2023 , 14:30

Secretarul general ONU, la Rafah

Antonio Guterres, secretarul general ONU, se află la granița dintre Egipt și Fâșia Gaza, Rafah, noul punct fierbinte al războiului Israel-Hamas.

El a făcut un apel pentru deschiderea graniței pentru ca ajutoarele, pregătite în 20 de camioane, să poată intra imediat spre palestinieni.

Antonio Guterres, secretarul general ONU: "Aceste camioane nu sunt doar camioane. Sunt o linie de ajutor. Pot face diferența dintre viață și moarte pentru mulți oameni din Gaza. Să le văd blocate aici, mă face să spun foarte clar: trebuie să le facem să meargă, să ajungă pe partea cealaltă a graniței, cât mai repede posibil și cât mai multe."

20/10/2023 , 12:52

Premierul britanic vizitează Egiptul pentru discuții privind situația din Israel și Gaza

Rishi Sunak se va deplasa vineri în Egipt, în cadrul turneului său în Orientul Mijlociu, pentru a preveni extinderea crizei din Israel și Gaza în țările din jur.

Vizita prim-ministrului vine după ce a mers în Arabia Saudită, unde s-a întâlnit cu premierul și prințul moștenitor în ziua precedentă.

În cadrul discuțiilor cu personalități politice egiptene, Sunak va sublinia "imperativul de a evita escaladarea regională și de a preveni alte pierderi inutile de vieți omenești în rândul civililor", a declarat biroul său.

20/10/2023 , 10:49

Israel, acuzat de bombardarea unei biserici ortodoxe

Cel puțin două femei au fost ucise și multe alte persoane au fost rănite într-un presupus atac israelian asupra Bisericii Ortodoxe din Gaza, potrivit Hamas. Israelul nu a comentat până acum informația.

O lovitură aeriană israeliană a provocat prăbușirea uneia dintre clădirile aparținând Bisericii Ortodoxe Grecești din centrul orașului Gaza, a anunțat Ministerul de Interne și Securitate Națională, controlat de Hamas.

Biserica Ortodoxă Greacă din Ierusalim a calificat bombardamentul asupra parohiei sale din Fâșia Gaza drept o crimă de război și a acuzat Israelul pentru acest atac, potrivit unui comunicat al Patriarhiei Ortodoxe Grecești din Ierusalim.

20/10/2023 , 10:36

Ajutoarele umanitare așteaptă să intre în Gaza

Primele camioane cu ajutoare pentru palestinienii din Gaza ar urma să între în regiune astăzi. mâine, fiind Este vorba despre cel mult 20 de camioane cu alimente, medicamente și apă. Acordul Egiptului pentru acest transport a venit după vizita președintelui SUA în Israel dar și după o discuție cu liderul de la Cairo. Camioanele așteaptă acum în Egipt și vor intra în Fâșia Gaza prin punctul de trecere de la Rafah, singurul care nu este controlat de Israel. 

”Sunt cozi mari pe malul Mării Mediteranei și pe malul care duce din Egipt spre canalul Suez, spre Fâșia Gaza. În zona orașului Arish, situat la aproximativ 30 de kilometri de punctul de trecere de la Rafah, sunt aglomerări de camioane. 

Acest lucru s-a întâmplat în ultimele zile, s-au adunat sute de camioane, dar vineri vor avea voie să treacă doar 20, deși ONU spunea că ar fi nevoie de minim 100 de camioane pe zi. 

Aceste camioane, blocate pe traseul Arish-Rafah, conțin alimente, medicamente și apă. Nu este vorba însă și de combustibil, cu toate că spitalele din Gaza au nevoie și de această resursă, deoarece nu mai au cum să țină în funcțiune generatoarele.  

Pe de cealaltă parte, în punctul de trecere Rafah sunt adunați mii de palestinieni care așteaptă să treacă în Egipt. Cu toate acestea, președintele Abdel Fattah el-Sisi a indicat ca refugiații palestinieni să se stabilească în deșertul Negev, care ocupă mai mult de jumătate din suprafața Egiptului. Însă cu acest lucru nu ar putea fi de acrod Israelulul, deoarece zona se învecinează cu regiunea Dimona, loc în care există centrul nuclear al țării. Din acest motiv, este greu de crezut că propunerea președintelui Abdel Fattah el-Sisi va fi acceptată de Israel”, a explicat Cătălin Lența, jurnalist Euronews România. 

20/10/2023 , 09:29

Ajutoarele pentru Gaza vor trece până sâmbătă prin punctul de la Rafah

Ajutoarele umanitare blocate în Egipt pentru locuitorii Fâşiei Gaza ar trebui să ajungă în enclavă până cel târziu sâmbătă, a declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene, citat vineri de dpa, spune Agerpres.

Primele transporturi urmează să ajungă în Gaza "mâine (vineri - n.r.), cel mai târziu poimâine (sâmbătă - n.r.)", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene Arye Sharuz Shalicar într-o emisiune la postul german de televiziune RTL joi seara.

Circa 165 de camioane cu ajutoare umanitare erau blocate joi de partea egipteană a punctului de trecere a frontierei la Rafah, la limita sudică a enclavei palestiniene, singurul loc pe unde ar putea să ajungă aceste ajutoare atât de necesare locuitorilor din Gaza.

20/10/2023 , 09:19

Germania, ajutor financiar de 50 de milioane de euro pentru civilii din Gaza

Germania va debloca cu efect imediat 50 de milioane de euro ajutor suplimentar pentru populaţia civilă din Fâşia Gaza, care se confruntă cu o situaţie umanitară "catastrofală", a anunţat joi şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, care s-a aflat în vizită în Iordania.

"Mesajul nostru este clar: nu abandonăm mame, taţi şi copii palestinieni nevinovaţi", a declarat ministrul în cadrul unei conferinţe de presă la Amman, alături de omologul său iordanian, Ayman Safadi.

Cu acest ajutor suplimentar, "sprijinim organizaţii internaţionale precum Programul Alimentar Mondial, UNICEF şi mai ales UNRWA (agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni) pentru ca locuitorii din Gaza să poată fi aprovizionaţi cu alimente", a mai spus Baerbock.

20/10/2023 , 08:03

Israelul va evacua un oraș de la granița cu Libanul

Ministerul israelian al Apărării a anunțat că Israelul va evacua locuitorii din orașul Kiryat Shmona, situat în apropierea graniței cu Libanul.

Focurile de armă transfrontaliere s-au intensificat de când Hamas a atacat Israelul la 7 octombrie, iar ordinul ar putea fi un răspuns la acest lucru.

Rezidenții vor fi mutați în case de oaspeți subvenționate de stat în alte părți din Israel, potrivit ministerului.

Orașul are o populație de peste 20.000 de locuitori și se află la aproximativ 2 km de frontieră.

20/10/2023 , 07:43

Spitalele din Gaza mai au "câteva ore" de combustibil, potrivit unui medic

Ministerul Sănătății din Gaza a pledat pe lângă benzinării pentru a da combustibil pentru spitale, iar o agenție ONU a donat o parte din ultimul său combustibil.

Donația agenției către spitalul Shifa din orașul Gaza, cel mai mare spital din teritoriu, "ne va ține în viață încă câteva ore", a declarat directorul spitalului, Mohammed Abu Selmia.

Odată cu închiderea punctului de trecere a frontierei dintre Egipt și Gaza de la Rafah, condițiile deja dezastruoase de la cel de-al doilea spital ca mărime din Gaza s-au deteriorat și mai mult, a declarat Dr. Mohammed Qandeel de la spitalul Nasser din orașul Khan Younis din sudul țării. Energia electrică a fost oprită în cea mai mare parte a spitalului, iar personalul medical folosea telefoanele mobile pentru a se lumina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE